2021 рік разом з Суспільне Дніпро:  згадуємо найважливіші події  

2021 рік разом з Суспільне Дніпро:  згадуємо найважливіші події  

25 січ. 2022

Знімали документальне кіно про факти, що шокують, з радянського минулого та цензуру на радіо часів СРСР, вели екологічні розслідування та мотивували на боротьбу з бюрократичною системою, водили глядачів Суспільного за театральні лаштунки та розкривали секрети натхнення сучасних літераторів, слухали джаз та вчились танцювати свінг, відроджували старовинні ліхтарі та створювали звукову машину часу – Суспільне Дніпро підбило підсумки роботи у 2021 році. 

Загалом, зробили 14 спецпроєктів. Реалізували 5 проєктів за участю сторонніх продакшенів та проєкти спільного виробництва. На наступний рік відібрали 4 проєкти, які перемогли у відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним». Провели майже 20 марафонів на суспільно-політичну тематику, створили 5 нових проєктів на Українському радіо Дніпра та багато іншого. 

Продюсер Суспільне Дніпро Влад Зінкевич вважає, що 2021 рік був для Дніпровської філії «трампліном до нових проєктів у 2022-му, для впевненішого позиціонування Суспільного у регіоні». 

«Він не був легким, чи повним здобутків: мали справу з успіхом та помилками. І якраз це мене тішить, адже можливість виявити слабку сторону 一  це шлях до успіху. 2021-ий був насичений досвідом та зростанням. Є над чим працювати, але і є чим пишатись, чим завдячую злагодженній комнді», 一 розповів Влад Зінкевич.

Читали вірші жестовою мовою 

В переліку спецпроєктів, які набрали найбільшої популярності серед глядачів, 一 проєкт «Рідною мовою». Це цикл поетичних роликів, де українською мовою та українською жестовою мовою декламували вірші українських поетів. 

«Це проєкт, у якому ми ширше глянули на поняття рідної мови. Бо українська має не лише усну та  письмову форми, а ще й жестову, яка за офіційною статистикою є рідною для понад 50 тисяч громадян України»,говорить Влад Зінкевич. 

Проєкт отримав підтримку онлайн-платформи письменників України writers.in.ua та кількох національних інтернет-платформ. 

Зазирали за театральні лаштунки 

«Театр: як це працює» — цим спецпроєктом  Суспільне Дніпро приєдналося до святкування Всесвітнього дня театру. Це розповідь  про людей, чия робота розпочинається задовго до виходу акторів на сцену, але залишається «за кадром». Художники зі світла, костюмів, звукорежисери, декоратори, гримери, бутафори та інші розказують, хто за що відповідає та як усе працює. Те, що не покажуть на сцені, можна побачити тут.

Відверто говорили про цензуру на державному радіо за Радянського союзу

У 2021 році Українське радіо Дніпра відзначило ювілей – 95 років. З цієї нагоди команда Суспільне Дніпро створила документальний проєкт власними силами. У фільмі колишні працівники обласного радіо розповіли про цензуру, інформаторів КДБ та партійні вказівки. 

Цікавий факт: фраза «Говорить Дніпропетровськ» вперше прозвучала у студії у Кривому Розі. 

Створили аудіопортал в минуле

Завдяки Суспільне Дніпро відвідувачі будинку музею Дмитра Яворницького мають змогу не тільки побачити кімнати, де мешкав видатний історик, а й почути звуки, що супроводжували його життєві будні. Аудіогід від Дніпровського суспільного мовника  — унікальний 44-хвилинний звуковий портал в історію часів життя Яворницького, який супроводжує відвідувачів музею протягом усієї подорожі. Він містить звуки старовинних годинників, скрипи сходів, перегортання сторінок книг, дзвін порцеляни 19-го сторіччя, та звуки того самого фортепіано, на якому колись грала дружина Дмитра Івановича Серафима. Всі звуки аудіогіда спеціально відтворені та записані командою  Суспільне Дніпро.   

Розповідали Україні про спортивні змагання нескорених

Завдяки команді Суспільного у Дніпрі глядачі та слухачі Суспільного мали можливість стежити за подіями на змаганнях «Ігри нескорених», які цієї осені відбувалися на спортивних локаціях Кривого Рогу. Це була десятигодинна трансляція в ефірі Українського радіо Дніпра та на фейсбук-сторінці мовника, декілька годин прямого ефіру на ютубі, які включали інтерв’ю з військовими, що взяли участь у Іграх Нескорених.

Суспільне Дніпро першими повідомили про результати ігор, зробивши це навіть раніше за організаторів. Ведучими трансляцій були Вікторія Сидоренко, Тетяна Туренко, Влад Зінкевич. Звукорежисер Олександр Сохач, головний інженер Дмитро Поривай. 

Вийшли на нові формати роботи 

Минулої осені Суспільне Дніпро виступило генеральним партнером міжнародного джазового фестивалю «Джаз на Дніпрі» — кількаденного свята музики на березі Дніпра за участю світових виконавців. Завдяки цьому партнерству джаз з Дніпра бачили і чули в  усіх регіонах України, а Суспільне Дніпро отримало досвід роботи на подіях європейського рівня. 

«Фактично, було задіяно усі ресурси нашої команди, адже ми були генеральним інформаційним партнером і транслювали головну сцену фестивалю для усіх регіональних телеканалів Суспільного. Окрім цього створили партнерський музичний радіопроєкт та забезпечували функціонування виїзного пресцентру. Сам факт того, що такі виконавці, яка Маріо Стефано П’єтродаркі, Буйка, Тріо Джекі Террассона були на екранах Суспільного, як на мене, невимовний успіх», — вважає Влад Зінкевич. 

Щодня Суспільне Дніпро транслювало зіркові пресконференції, де обличчя мовника були модераторами, відтак глядачі Суспільного першими дізнавались подробиці з місця подій. 

«Загалом цей проект показав наші сильні сторони, а команда Суспільного працювала на рівні з найпопулярнішими ЗМІ в регіоні», — додав керівник творчого напрямку мовника. 

Новим форматом для Суспільне Дніпро став проєкт Space Swing.  Це  майже тригодинний нічний ефір з закритої танцювальної вечірки танцівників свінгу. Запис фестивалю свігну тут. 

Спілкувалися із провідними літераторами України 

Фестиваль BookSpace — масштабна інтелектуальна подія, яка минулого року відбулась у Дніпрі і до якої, завдяки дніпровській команді, змогла долучитися аудиторія Суспільного у всіх регіонах України. Журналісти Суспільне Дніпро три дні поспіль працювали на локаціях книжкового фестивалю, транслювали на сторінки Суспільного та сторінки партнерів лекції та виступи Оксани Забужко, Ірени Карпи, Мирослави Барчук, Ірини Старовойт, Ростислава Семківа та інших провідних сучасних українських авторів. На завершення відбувся телеміст з Суспільне Буковина та Суспільне Київ.

Плейлист для справжніх інтелектуалів тут. 

Запустили проєкти-переможці конкурсу «Створюй із Суспільним», які побачили глядачі у всіх регіонах України 

Про злочини СРСР  

Радянська влада за часів Андропова та Хрущова почала використовувати такий інструмент репресій як каральна психіатрія. Тоді до спецпсихлікарень запроторили близько 2 млн політв’язнів, серед яких українські науковці, митці, письменники, політичні та громадські діячі. Одна з таких лікарень розташовувалася у Дніпропетровську. Саме про цей заклад йдеться у документальному циклі  «Діагноз: вільні», який реалізовано в рамках конкурсу «Створюй із Суспільним».  Про систему роботи Дніпропетровської спецпсіхлікарні та про методи «лікування хворих» розповідають колишні в’язні закладу. Більше дивіться у документальному циклі «Діагноз: Вільні». 

Каральна психіатрія використовується і сьогодні у Криму та Росії. Про це розповідатиметься у другому сезоні проєкту «Діагноз: Вільні».  

Про  сильних та рішучих сучасників

«Правдоборці» – ще один проєкт від команди Дніпра, який став переможцем відкритого відбору «Створюй із Суспільним». Це цикл історій людей, постраждалих від збройного конфлікту, які зіштовхнулися з порушенням власних прав, але не здалися та піднялися на боротьбу з системою: відстоювали правду в судах, виступили проти бюрократії чиновників чи недосконалого законодавства. Це розповіді відважних та сміливих, які попри обставини, здобули перемогу.

Людям незвичайної долі присвячений проєкт «Сильні. Другий сезон» — ще один переможець конкурсу «Створюй з Суспільним» від команди Дніпра. Ці 12 відео підтверджують: для сильної духом людини немає нічого неможливого. «Сильні. Другий сезон» — це особисті історії людей, які долають стереотипи та обмеження, що ставлять перед ними обставини. 

Запустили п’ять нових проєктів на Українському радіо Дніпра

На Українському радіо Дніпра запустили п’ять нових проєктів. Тепер в радійному ефірі — передачі у форматі тревел, та звучить музика у виконанні місцевих виконавців, творчих колективів та музикантів з інших регіонів. Відбулося три успішних музичних сезони, два з яких – це партнерські проєкти з британською освітньою програмою «She makes music» і джазовий сезон в рамках «Джазу на Дніпрі»

Разом з тим: 

* Подарували Україні Різдвяний концерт;

* Зняли проєкт до Дня святого Валентина «Поєднані долею», що розповідає чарівні історії кохання сучасних дніпрян;

* Долучились до міжрегіонального проєкту  до 150-річчя Лесі Українки «Читаєм Лесю»;

* Долучились до проєкту «Люди Майдану» до Дня гідності та свободи;

* Написали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності разом з країною; 

* В рамках партнерського проєкту «Молодіжна політична школа» створили радіоверсії просвітницьких інтерв’ю з громадським, політичними діячами та митцями;

* Приєднались до спецпроєкту до Дня космонавтики;

* Зняли кліп для місцевого гурту RiverLand для міжрегіонального концерту «Незалежність єднає». Кліп тут

* Реалізували сезон подкастів «Чому тут?»;

* Несли в маси давню культуру Йоги;

* Провели телеміст з Кропивницьким на тему декомунізації; 

* Провели радіомости з Харковом, Кривим Рогом;

* Створили спецпроєкт «Українською вільно»;

* Запустили спецефіри «Запитай у лікаря»;

* Створили серію відеоуроків зі свінгу «Танцюємо вдома»;

* Дніпровська кореспондентка «Ранок на Суспільному» Олександра Фіненко створила сезон авторської рубрики про ментальне здоров’я;

* Відсвяткували день народження UA: ДНІПРО.

  Знімали сюжети, які дивились мільйони глядачів 

«Гарбузова» столиця

Наші журналісти натрапили на віддалене від обласного центру село. Як з’ясували, Маломиколаївка — справжня гарбузова столиця України, яку оцінили інші країни. 

Розслідували загрози радіоактивних викидів в регіону

У місті Кам’янське раніше оброблювали уранову руду. Відповідно відходи 一  небезпечні та радіоактивні, їх зберігають у хвостосховищах. Однак стан хвостосховищ змусив журналістів програми «Сьогодні Головне» розібратись в цій історії за межами студії. Кому загрожують радіоактивні відходи та хто опікується урановими хвостосховищам? — в спеціальному ефірі «Сьогодні. Головне». 

Щодня оперативно розповідали про головні події регіону

Минулоріч в ефірі Суспільне Дніпро відбулися близько 20 тематичних марафонів на суспільно важливі теми, спецефіри з приводу смерті міського голови Кривого Рогу Костянтина Павлова, звіт голови облради, спецефір з приводу пожежі у будинку для літніх людей, висвітлювали протести проти забудови зелених зон, одними з перших опинились на місці вибуху авто, у якому загинуло двоє осіб, висвітлювали цю тему надалі, а також інформували про наслідки негоди у регіоні — підтоплення та затоплення.

Одне із нововведень у роботі команди цього року – більш активне використання прямих трансляцій з місця подій у фейсбуці. Завдяки цьому онлайн-глядачі мовника оперативно, а часто і раніше за усіх інших, дізнаються подробиці надзвичайних подій регіону. За словами шефредакторки новин Суспільне Дніпро Анастасії Плющової, інтернет-аудиторія мовника помітно розширилась. Так кількість підписників на сторінку Суспільне Дніпро у фейсбуці зросла на 2 тисячі користувачів, охоплення сторінки — 1,4 мільйони.  Все більша кількість людей проявляють інтерес до відеоматеріалів, які публікують на ютуб-каналі мовника та на новинному сайті .

Серед новин, які набрали найбільшу кількість переглядів, такі: 

Чому з’являються нові штами коронавірусу та чи вакцинувати 7-річних дітей – пояснює інфекціоніст 

Мер Дніпра захистив докторську дисертацію. Про що вона і навіщо йому науковий ступінь

Як розслідують смертельний вибух авто у центрі Дніпра

Цілодобовий домашній арешт: суд обрав запобіжний захід підприємиці пансіонату у Дніпрі

Відродили життя старовинних ліхтарів та покращили умови праці 

Поліпшення умов роботи для працівників філії та оновлення приміщення філії —  ініціатива та сфера відповідальності менеджера Суспільне Дніпро Антона Веселова. Минулого року ожили автентичні ліхтарі на центральному вході у філію, які ведуть відлік своєї історії з 1958 року, коли і було побудовано будівлю дніпропетровського обласного  телебачення.  Не один десяток років ці півметрові ліхтарі були несправними, а навесні 2021 року вдалося відновити зовнішній вигляд сімдесятирічних плафонів.

Крім того, філія постійно оновлюється зсередини. Відтепер працівників та гостей філії зустрічає  білосніжне фойє, виконане у сучасному дизайнерському стилі. Нового вигляду надано приміщенням, в яких працюють журналісти, відремонтовано коридори та сходові переходи та створені умови для запуску власного пресцентру, на який мовник чекає вже цього року. 

У 2021 філія значно підсилилась технікою, зокрема і завдяки іноземним партнерам. Оскільки Суспільне Дніпро має у своєму складі кореспондентський пункт у Кривому Розі, вдалося оновити техніку і там, чим покращили якість відеоматеріалів.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Суспільне Дніпро — це телеканал UA: ДНІПРО та Українське радіо Дніпро

Дивитись і слухати телеканал та радіо можна в ефірі й онлайн на сайті філії.

Оперативні новини Дніпропетровщини шукайте на діджитал-платформах: