Звуковий портал в часи Дмитра Яворницького — презентовали аудіогід для Меморіального будинку-музею від UA: ДНІПРО

Звуковий портал в часи Дмитра Яворницького — презентовали аудіогід для Меморіального будинку-музею від UA: ДНІПРО

11 чер. 2021

10 червня відбулася презентація аудіогіда, що був створений командою Суспільного мовника Дніпра спільно із Меморіальним будинком-музеєм Дмитра Івановича Яворницького. 

Це унікальний аудіофайл тривалістю 44 хвилини — звуковий портал в історію часів життя видатного історика, який буде супроводжувати відвідувача музею протягом усієї подорожі. Він містить звуки старих годинників, скрипи сходів, перегортання сторінок, дзвін порцеляни 19 сторіччя. 

«Цікавість нашої роботи полягала в тому, що ми чи не вперше в музеї зібрали звуки посуду, кераміки, як шурхають книги, гупають шухляди. Все для того, аби зібрати ту автентичну колекцію, бо насправді ми могли би використати якісь схожі звуки з доступних бібліотек, але ми внутрішньо відчували, що це буде обман. Ми хотіли відтворити звуками звичайний день Дмитра Івановича Яворницького, коли він працює над якою своєї роботою, коли він ходить і ми чуємо скрип підлоги, коли він щось шукає в шухляді і ми чуємо цей шурхіт сам тих предметів, яких він свого часу торкався», — розповів продюсер Суспільного UA: ДНІПРО Влад Зінкевич в ефірі «Ранку на Суспільному».

Під час екскурсії відвідувачі почують знайомі голоси дикторів Суспільного радіо: редакторка UA: Українське радіо Дніпро Вікторія Сидоренко виконує роль оповідачки, а господар садиби видатний історик Дмитро Яворницький мовить голосом звукорежисера UA: Українське радіо Дніпро Олександра Сохача. 

За словами Влада Зінчевича, це прецедент для регіонального Суспільного, коли Суспільний мовник виходить за межі інтернету, телебачення, радіохвилі, а заходить ще в музей.

     Читайте також: Аудіопортал в історію — унікальний проєкт від UA: ДНІПРО

«У цій кімнаті, це їдальня, ми записали скрип паркету, потім як відкривалася шухляда в шафі, потім скриня теж. І доводилося робити багато дублів, бо звук мав бути дуже виразним і не простим стуком, а наче це хтось насправді відкриває. Потім відтворили як чашка стукає», - розповів звукорежисер проєкту Олександр Сохач.

За словами авторки ідеї та тексту, завідувачки Меморіального будинку-музею академіка Дмитра Яворницького Яни Тимошенко, задум створити аудіогід виник близько двадцяти років тому.

«Оскільки експозиція музею відкрита, тут немає ані етикеток, ані вітрин, то перебування відвідувачів практично завжди йде у супроводі екскурсовода. І відвідувачі без екскурсовода не дізнаються про життя, діяльність, і про ті ж предмети навіть в будинку. Тому це дуже важлива складова для того, щоб відвідувачі могли більш вільно почувати себе в будинку. Пройти у власному темпі, роздивитися предмети так, як їм цікаво», — каже Яна Тимошенко.

Скористатися аудіогідом під час екскурсії по Меморіальному будинку-музею академіка Д.І. Яворницького можна вже з суботи, 12 червня.

Нагадаємо, що дивитись UA: ДНІПРО можна в ефірі й онлайн на сайті філії.

Слухати UA: Українське радіо Дніпро можна на частотах: 

  • Дніпро — 87,5 FM
  • Нікополь — 106 FM,
  • Кривий Ріг — 90,4 FM,
  • Павлоград— 104,2 FM,
  • Орли — 99,2 FM.

Онлайн-радіомовлення — на сайті філії.

Оперативні новини Дніпропетровщини шукайте на діджитал-платформах: