Історії перемог у боротьбі за свої права — в проєкті «Правдоборці» від команди з Дніпра

Історії перемог у боротьбі за свої права — в проєкті «Правдоборці» від команди з Дніпра

7 жов. 2021

9 жовтня о 20:05 в ефірі UA: ДНІПРО та усіх  регіональних мовників Суспільного стартує проєкт від команди з Дніпра «Правдоборці», який став переможцем відкритого відбору «Створюй із Суспільним» минулоріч.

«Правдоборці» — історії людей, постраждалих від збройного конфлікту, які зіштовхнулися з порушенням власних прав, але не здалися та вступили в боротьбу з системою: відстоювали правду в судах, виступили проти бюрократії чиновників чи недосконалого законодавства. Це розповіді відважних та сміливих, які, попри обставини, здобули перемогу.

«Часто після двох-трьох невдалих спроб добитися справедливості, ми опускаємо руки. Проєкт покаже людей, які не завдяки, а всупереч обставинам, йшли вперед та відстоювали свої права до останнього і в результаті отримали перемогу. Це життєствердні історії, які ламають стереотипи, допомагають подивитися на проблему іншими очима та заряджають мотивацією робити перші кроки для захисту своїх прав самим, або за допомогою правозахисників», — говорить  керівниця проєкту Ольга Божко

Усі герої проєкту «Правдодборці» — це люди, які мають особисті історії боротьби за свої права, де результат зусиль — позитивне вирішення проблеми. Кожен з них не боїться ділитися досвідом, розуміючи, що він може допомогти іншим.

«Працюючи над цим проєктом з командою, хотілось уникнути марної надії, де чийсь успішний кейс міг вселити абсолютно віру іншим. Але кожна ситуація дуже індивідуальна, тому це історії-прецеденти, говорить продюсер Суспільного Дніпра Влад Зінкевич. Ці люди у своїх спробах відстояти права інколи першими. Ці прецеденти, якщо не стануть дорожніми картами для інших, то точно будуть поштовхом-мотивацією боротися за те, що гарантовано. Дивлячись ці людські історії, інколи навертались сльози, війна, яка триває 7 рік, торкається кожного, а ці люди торкнуться і ваших сердець»

Проєкт покаже героїв, які зверталися до правозахисних організацій, й тих, хто боровся самотужки. Так, Богдан Кириченко, ветеран, переселенець, доброволець, постраждалий на війни, після повернення із зони бойових дій добився в держави власної квартири, бо його житло залишилось на окупованій території. Друга перемога — відстояв у трирічній судовій боротьбі своє право на землю. Зараз Богдан бореться за те, щоб не проходити щорічно бюрократизовану процедуру — підтвердження групи інвалідності. Після війни захопився малюванням: створив серію картин про вихід з Іловайська.



Ще один герой проєкту «Правдоборці»  — Сергій Бойко, захисник Донецького аеропорту. Після повернення до мирного життя відстояв право ветеранів на пільговий проїзд у Кривому Розі. Ініціював житлову програму, за якою 67 учасників бойових дій у місті отримали квартири. Зокрема, усі ветерани з інвалідністю.

Онлайн проєкт можна переглянути опісля прем`єри — в записі на ютуб-каналі  Суспільне Дніпро.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

У Дніпрі це — телеканал UA: ДНІПРО і Українське радіо Дніпро. Оперативні новини регіону читайте на цифрових платформах: