«Театр. Як це працює?» — новий проєкт від UA: ДНІПРО до Дня театру

«Театр. Як це працює?» — новий проєкт від UA: ДНІПРО до Дня театру

26 бер. 2021

Про них мало хто знає, бо вони ніколи не виходять до глядача. Але їхня робота починається задовго до виходу акторів на сцену і продовжується й опісля  вистави. Звукорежисери, бутафори, художники, гримери, декоратори, освітлювачі, костюмери... Ті, хто залишається за лаштунками, але без кого не можливий театр. Саме про роботу цих людей розповість спеціальний проєкт  UA: ДНІПРО «Театр. Як це працює?», присвячений Всесвітньому дню театру. 

Місцем,  де відбувалися зйомки проєкту, став один з найстаріших театрів України — Дніпровський академічний театр драми і комедії. 

«До Всесвітнього дня театру ми підготували спецпроєкт, який розповість про людей, які залишаються зазвичай "за кадром". Це звукорежисери, бутафори, художники, гримери, декоратори, костюмери... Люди, без яких театр не відбувся б. Як все працює і хто за що відповідає покажемо на приклади колективу Дніпровського академічного театру драми і комедії — одного з найстаріших театрів України, заснованого у 1927 році. До слова, цього року вони відкриватимуть ювілейний 95-й театральний сезон. Як створюються декорації? Як переодягаються актори під час вистави? Що вони п’ють на сцені насправді? Відповіді на ці питання у нашому спецпроєкті», — розповів продюсер  UA: ДНІПРО Влад Зінкевич. 

Над створенням проєкту працювали координаторка Анастасія Шаповалова, редакторки Світлана Гусаченко, Олена Романюк, Тетяна Загора, режисери Наталія Споденець та Наталія Астратова, редактор Віталій Пікуль, оператори Юрій Тинний та Богдан Антоненко.  За словами  редакторки Тетяни Загори, висвітлювати культурні сфери — це взагалі любов творчої команди редакторів Дніпровського мовника. 

«На Суспільному ми завжди намагаємось вигадувати незвичні формати та проєкти, навчати та знайомити нашого глядача із чимось нестандартним. Висвітлювати культурні сфери — це взагалі любов нашої творчої команди редакторів, режисерів та операторів. Культура завжди надихає та виховує нас, сподіваємось нашого глядача також»,— каже Тетяна Загора.

читайте також: Прем’єра розслідування «Зупини мене, якщо зможеш» на UA: ДНІПРО

Знімальна група UA: ДНІПРО побувала по той бік сцени театру, і готова показати те, що зазвичай скрито від зору шанувальників Мельпомени. 

«Театр — це командна робота більш ніж 100 людей. До Міжнародного дня театру ми розкажемо про вісім маловідомих театральних професії, — розповіла Тетяна Загора. — Під час зйомок спецпроєкту ми побували по той бік сцени,  зазирнули до гримерок, костюмерного цеху, бутафорного цеху, реквізиторської кімнати і не тільки. Решту розповіді залишу в таємниці і запрошую дізнатися секрети театральних лаштунків у суботу 27 березня, адже зайти через службовий вхід до театру має змогу не кожен». 

Програма «Театр. Як це працює?» вийде в ефірі Суспільного мовника Дніпра 27 березня о 19:00. 

Дивитися UA: ДНІПРО можна в режимі онлайн на сайті філії. 

Оперативні новини Дніпропетровщини шукайте на діджитал-платформах: