У Дніпрі презентували виставу, створену на основі реальних історій переселенок (ФОТО)

20:10, 18 жов. 2019
 
У Дніпрі презентували виставу, створену на основі реальних історій переселенок (ФОТО)

Сьогодні в Дніпрі театральна студія «Купе №5» з Конотопа представила спектакль, створений на основі реальних історій жінок, жительок Донбасу, які стали вимушеними переселенками. Презентація вистави «Коли ластівки повернуться додому» відбулась у залі центральної міської бібліотеки.

За словами акторів студії «Купе №5», сценарій художньої керівниці та режисерки театру Світлани Черних здобув перемогу у всеукраїнському конкурсі сценаріїв, присвячених темі миру, відтак вистава отримала життя на сцені.

Перевтілившись у своїх героїнь, актриси-аматорки розповідають про труднощі, які спіткали трьох різних жінок після переїзду з окупованих територій, та початок нового життя. Двоє з них – багатодітні мами, третя – мама дівчинки з ДЦП.

«Ці історії, які ми показуємо, – їх не потрібно грати. Їх треба озвучити й пропустити через себе. Сподіваємось, що у нас вийшло», – каже актриса Наталія Книр.

«Ми самі не переживали все це, ми – не переселенці, ми не відчували того, що відчували наші героїні, але було дуже важко. Під час перших репетицій ми не могли стримувати сліз», – додає актриса Анастасія Федоненко.

Як зазначила координаторка заходу в Дніпрі й координаторка  проєкту «Голос жінки має силу 2019» БФ «Карітас-Донецьк» у м. Дніпро Ірина Кузема, вистава має на меті привернути увагу суспільства до проблем жінок, життя яких змінила війна.

«Проєкт миротворчий. І ця вистава пропонує повернутись трішки назад, у події, які відбувались 5 років тому. Ми бачимо, наскільки складно було героїням – фізично, емоційно – пережити все те, що з ними відбувалось. Хочеться, щоб це ніколи не повторилось», – сказала Ірина Кузема.

Опісля спектаклю актори аматорського театру збирали пожертви для однієї зі своїх героїнь – переселенки, яка самотужки виховує дитину з інвалідністю.

Виставу вже побачили в Одесі, Ужгороді, Києві, Запоріжжі та інших містах.

Історії жінок з Донбасу, втілені в театральній постановці, також ляжуть в основу документального фільму, робота над яким триває.