Дніпровські комунальники забрали собак, виловлених у Дніпрі, з харківського притулку

16:07, 28 лис. 2019
 
Дніпровські комунальники забрали собак, виловлених у Дніпрі, з харківського притулку

28 листопада представники комунального підприємства «Зооконтроль» Дніпра забрали з харківського центру поводження з тваринами25 собак. Тварин повернули до Дніпра. Минулого тижня їх відловили на території підприємства «Інтерпайп» та, за договором, відвезли до притулку в Харків. Заступник міського голови Михайло Лисенко повідомив, що собак у харківському притулку вбивають, тому особисто вирішив вирушити за ними разом із працівниками дніпровського “Зооконтролю”. Директорка харківського притулку каже: у їхньому центрі собакам шукають нових господарів, а у Дніпрі собак випускають на вулицю.  

Комунальники Дніпра вирушили до Харкова, аби забрати з місцевого “Центру поводження з тваринами” 25 безпритульних собак із Дніпра. Їх відловили 22 листопада на території приватного підприємства «Інтерпайп».

«Собаки були бездомні. За останній місяць були випадки, коли вони кусали працівників наших, 4 випадки були. Ми вирішили реагувати. На тендері переміг ФОП, який сказав, що цих собак зловлять, стерилізують, зроблять їм щеплення і повезуть на постійне проживання в притулок. Вони приїхали і вилови собак», – сказав представник компанії Денис Морозов.

24 листопада заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко написав на своїй сторінці у фейсбуці, що у харківському притулку собак вбивають. Тому він вирішив особисто виїхати до Харкова за собаками, аби перевезти їх до дніпровського притулку.

«Я не буду нікого ні в чому звинувачувати, це є така теорема, яку доводити не треба. Це факт, але ми зі своїми тваринами впораємося самостійно, і нікого вбивати не будемо Наше КП надає усі послуги і, на відмінну від колег із сусіднього обласного центру, ми наших собак не вбиваємо», – зазначив віце-мер Михайло Лисенко.

Представники харківського центру поводження із тваринами віддали собак представникам дніпровського притулку. За словами директорки закладу Юлії Шаповалової, їхній центр єдиний в Україні працює за європейською моделлю: після відлову  собак віддають новим господарям. Інші міста України, включаючи Дніпро, працюють за азіатською моделлю, згідно з якою собак випускають на вулицю.

«Існує відсоток тварин, яких ми влаштовуємо, відсоток загублених, які повертаються власникам, відсоток собак, яких ми стерилізуємо і повертаємо. Присипляють приблизно 17%, це ті собаки, які не життєздатні або небезпечні для передачі у сім’ю», – поінформувала директорка КП «Центр поводження з тваринами» м.Харків Юлія Шаповалова.

25 собак перевезли до дніпровського підприємства “Зооконтроль”, тут їх стерилізують, зроблять щеплення від сказу, чипуют. Після цього, за словами представниці центру Ірини Пономаренко, волонтери шукатимуть їм нових господарів.

За словами Михайла Лисенка, зараз вони проводять реконструкцію, і через три місяці у комунальному підприємстві зможуть утримувати 640 тварин одразу.  У дніпровському притулку 150 місць для безпритульних тварин. Зараз там 19 собак.