У Дніпрі, в мобільній амбулаторії на площі, безкоштовно тестували на ВІЛ (ВІДЕО)

18:06, 29 лис. 2019
 
У Дніпрі, в мобільній амбулаторії на площі, безкоштовно тестували на ВІЛ (ВІДЕО)

У Дніпрі, на Європейській площі, пройшла акція до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Учасники заходу могли безкоштовно пройти тест на ВІЛ-статус, зробити флюорографію та отримати консультацію лікарів. Організаторка акції Ірини Божко каже, такі акції потрібно проводити регулярно, бо кількість ВІЛ-інфікованих в Україні зростає. Найбільше, за її словами, інфікуються статевим шляхом.

«Я проходила повз і вирішила переконатися в тому, що здорова. Зараз для мене це важливо, бо в мене двоє дітей, про яких потрібно піклуватися. Кожна людина, хоча б раз на рік, повинна контролювати свій стан», – сказала учасниця акції Маргарита Кравченко.

Ганна Пономарьова – ВІЛ-інфікована, жінка не приховує цього. Про свій статус я дізналася 2006 року, до диспансеру потрапила 2011-го.

«Важливо проходити такі тести, щоб вчасно отримати медичну допомогу. Це дозволить уникнути багатьох складнощів. Через те, що я своєчасно не почала лікуватися, я потрапила до тубдиспансеру та дивом вижила. Так була б здоровішою, було б легше відновлюватися», - зауважила Ганна Пономарьова.

Завідувачка міського центру боротьби зі СНІДом Альона Ліснича каже, якщо у когось з учасників акції виявлять інфекцію, лікарі можуть на місці запропонувати безкоштовний курс терапії.

«Ми реєструємо пацієнтів з 1986 року. У місті у нас на обліку знаходяться 5397 людей. З них за останні 9 місяців на облік стали 730. Це і дорослі, і діти. Сьогодні люди мають змогу пройти тест та отримати нашу консультацію. Ми хочемо розповісти, що таке ВІЛ, щоб попередити та застерегти мешканців міста», – наголосила завідувачка міського центру боротьби зі СНІДом Альона Ліснича.

За словами організаторки акції Ірини Божко, такізаходи у Дніпрі проходять більш ніж 10 років.

«1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. На сьогодні лише за листопад однією нашою організацією було виявлено 47 випадків захворювання. Ми пропонуємо анонімно та безкоштовно пройти тест на ВІЛ. Це відбувається у мобільній амбулаторії. Протягом 10 хвилин людина може дізнатися свої результати. Також сьогодні працюють два пересувних флюорографи», – сказала Ірина Божко.

Учасникам акції давали пачки з презервативами, термін придатності яких закінчиться у грудні цього року. Голова правління благодійної організації “Мережа” у Дніпрі Олександр Колесник запевнив: ними можна користуватися до кінця року.