У Дніпрі діє реабілітаційний центр для бійців АТО, заснований ексвійськовим (ВІДЕО)

16:43, 15 жов. 2019
 
У Дніпрі діє реабілітаційний центр для бійців АТО, заснований ексвійськовим (ВІДЕО)

За понад чотири роки існування реабілітаційного центру для учасників бойових дій на сході України, заснованому в Дніпрі колишнім військовим, тут пройшли реабілітацію близько 1600 бійців. Цей центр відкрив дніпрянин Сергій Куршаков, повернувшись з війни додому.

Сергій  воював у складі 40-го батальйону територіальної оборони “Кривбас”. Боронив блокпост під Донецьком, в Старобешевому. У бою отримав поранення. Повернувшись додому, проходив тривалий курс лікування. Тоді, розповідає, і зрозумів, що треба відкривати реабілітаційний центр для таких, як він сам. Отримати допомогу тут можуть не тільки військові.

«Хлопці, які були у зоні, мали порушення з опорно-руховим апаратом. Тому ми тут зібрали такі найголовніші методики, які ефективно і швидко допомагають. І вони дали колосальний результат. Тому що краніосакральна терапія дала те, що хлопці, коли не могли нормально спати,  починали вже вночі не прокидатися, не кидатися, а вже нормально спали», – сказав Сергій Куршаков, учасник бойових дій на сході України.

Лікують пацієнтів без використання медикаментозних препаратів.

«Всі послуги, які ми надаємо, направлені на немедикаментозне лікування. Це мануальна терапія, лікувальна фізкультура, краніосакральна терапія», – зауважив колишній боєць.

Спочатку всі послуги в центрі були безкоштовними для учасників бойових дій. Тепер благодійників, які допомагають, стало мало, вони не в змозі покрити всі витрати на послуги спеціалістів. Тому безкоштовно пацієнтів лікують протягом першого курсу, далі для них діє знижка 50%.

Скористатися послугами центру можуть всі бійці, не зважаючи на наявність посвідчення учасника бойових дій.

Одна з пацієнток – Юлія Корольова. На війну дівчина пішла наприкінці 2016-го року. Була на посаді навідниці гранатометника. Зараз Юля продовжує служити вже в Дніпрі, адже очікує дитину.

«У мене після контузії дуже боліла спина, і там такий гарний масажист. Я багато ходила на масажі, але ніколи не було такого ефекту. Тим паче, я зараз вагітна, і зробити мені щось вагітній важко. Я зараз сплю нормально. Буває, що сняться сни жахливі, але щоб так я вночі здригалася і кричала, як раніше було, такого немає», – поділилась Юлія Корольова, військова.

Начальниця управління з питань учасників АТО в області Наталія Шуліка каже, що не існує державної підтримки приватних центрів реабілітації.

«Ветеранські громадські організації фінансуються проєктним принципом: якщо проєкт проходить захист на комісії, то наступного року він отримує той бюджет, на який подавав заявку. Це перша можливість. А друга – ми подали його проєкт на міжнародне фінансування, можна казати, грант», – зазначила Наталія Шуліка, начальниця управління з питань учасників АТО Дніпропетровської ОДА.

Загалом у Дніпропетровській області існує п’ять державних центрів реабілітації, де за останні роки побували понад 5 тисяч військовослужбовців.