У Дніпрі обговорили «формулу Штайнмаєра» (ВІДЕО)

18:57, 11 жов. 2019
 
 У Дніпрі обговорили «формулу Штайнмаєра» (ВІДЕО)

Суть «формули Штайнмаєра», варіанти вирішення військового конфлікту на сході України та повернення окупованих територій. Такі питання розглядали сьогодні в Дніпрі під час громадських обговорень "Діалоги про Україну". На захід зібралися громадські діячі, військові та родичі загиблих учасників бойових дій. Зустріч провели у форматі «запитання-відповідь».

Учасник бойових дій на сході Віктор Фоменко каже: прийшов поставити запитання владі. На війну він потрапив у 2014 році, потрапив у полон після виходу з Іловайська.

«Питання у мене одне було, найголовніше: навіщо відводити зараз війська на лінії розмежування, яка пролита кров’ю хлопців? Конструктивної відповіді я не почув. Бо у нас планують відвести війська, в деяких містах вже це зробили, а в 98 км від кордону України підвозяться російські танки», – каже боєць Віктор Фоменко.

Не отримала, зазначає, відповідей на свої питання і волонтерка Оксана Чалова.

«На жодне питання не було чіткої відповіді. Якось виляння оце. Що вони хотіли довести? Що діалог відбувся? Ні, діалогу не було. На всі питання відповіді ні про що», – зауважила волонтерка Оксана Чалова.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив: основний меседж, який хотіли донести, – це «необхідність проводити переговори».

"І для того, щоб їх провести, ми повинні зробити певні кроки. Роз’яснити зміст «формули Штайнмаєра». В чому її фрагментарність. Що це частина процесу. Що мають бути відведені війська, мають бути заведені українські органи влади, ЗМІ, політичні партії, які проводитимуть там вибори. Тільки після цього можуть відбутися вибори і введений оцей закон. Другий меседж: у разі неможливості такого сценарію, у нас є інші варіанти, миротворча місія. Влада розглядає багато варіантів", - сказав Василь Боднар.

За словами Василя Боднаря, всі питання, на які не змогли відповісти під час громадських обговорень, будуть передані президентові України Володимиру Зеленському.