У Кривому Розі опалювальний сезон може не розпочатись через борги теплопостачальників перед енергетиками (ВІДЕО)

16:48, 20 вер. 2019
 
У Кривому Розі опалювальний сезон може не розпочатись через борги теплопостачальників перед енергетиками (ВІДЕО)

Криворізька теплоцентраль, яка опалює половину Кривого Рогу, заборгувала «Нафтогазу» 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх підприємств-боржників в Україні. Через борг компанія може мати проблеми з отриманням номінацій на газ. Без них розпочати опалювальний сезон неможливо. Зараз теплоцентралі відключили світло через борг перед енергетиками. “Криворізька теплоцентраль” постачає тепло населенню, бюджетним організаціям та підприємствам у чотири із семи районів міста – Жовтневий, Саксаганський, частково Довгинцівський та Інгулецький райони Кривого Рогу.

Подружжя Туренків збудувало на власній дачній ділянці пічку. Тут можуть жити, доки будинки у їх районі не підключать до централізованого опалення. Минулого року тепло до будинку Тетяни Туренко, як і у половину багатоповерхівок Кривого Рогу, подали із затримкою у два тижні.

«Це ще бабусина піч, яку ми цього літа з чоловіком перебудували. Ми її використовуємо і для обігріву, і для приготування їжі. Якщо нам не дадуть вчасно тепла, ми готові переїхати сюди у власний будиночок і почекати тут. Ми вже звикли до того, нам тепло підключають майже останніми, ніж іншій половині міста. І це не зважаючи на те, що ми живемо під боком Криворізької Теплоцентралі. Особисто у нас боргів немає,  я знаю, що і у багатьох сусідів немає», – каже мешканка Тетяна Туренко.

Місто централізовано опалюють два підприємства – комунальна “Криворіжтепломережа”  та  державна “Криворізька теплоцентраль”, підпорядкована Фонду держмайна. Саме у будинки, які опалює “Теплоцентраль”,  щороку подають тепло пізніше через невчасне отримання номінацій, тобто дозволених обсягів газу. Причина - борг "Теплоцентралі" перед "Нафтогазом" у 1,7 мільярда гривень. Борг населення пере підприємством складає 366 мільйонів гривень, сказав заступник міського голови Олександр Катриченко.

«Більше 800 млн грн. – це виключно заборгованість населення за послуги теплопостачання. Ані Кабмін, ані міністерство, ані обладміністрація не збираються сплачувати заборгованість, яку заборгували мешканці Кривого Рогу. Це проблема Кривого Рогу, підприємств, яким заборгували, це проблема мешканців. Якщо населення розраховується, відповідно підприємство розраховується за газ, а відповідно НАК «Нафтогаз України» розраховується за той газ, який постачається на територію України. Це складний ланцюжок, який без коштів не працює», – зазначив віце-мер Олександр Катриченко.

Криворізька теплоцентраль заборгувала 172 мільйони гривень за світло, його підприємству відключили.

Якщо комунальне підприємство має можливість реструктуризувати борги під гарантії міста, то на державне міська влада не має ніякого впливу, говорить Олександр Катриченко. Впродовж останніх двох десятиліть місто понад 30-ти разів зверталося до діючих профільних міністерств та парламентарів, щоб отримати дозвіл на передачу “Теплоцентралі” у комунальну власність міста. Востаннє – цьогоріч у червні.

«На кожне звернення були отримані формальні відповіді. Виконком Криворізької міськради було розроблено та направлено 24 червня 2019 р. Фонду держмайна та Кабміну проект розпорядження КМУ про передачу з державного у комунальну власність пакета акцій АТ “Криворізька теплоцентраль”. Проте рішення  на розгляд КМУ не винесено», – повідомив директор департаменту розвитку інфраструктури міста виконкому Криворізької міськради Іван Карий.

Технічно Кривий Ріг повністю готовий до опалювального сезону, говорить заступник міського голови. У самій "Криворіжській теплоцентралі" нам пообіцяли прокоментувати ситуацію, але, коли кореспонденти прибули у призначений час, підприємство було зачинено і на дзвінки відповідати перестали.

Нагадаємо, торік у 4 районах Кривого Рогу опалювальний сезон розпочали пізніше на два тижні - 14 листопада. Тоді температура повітря була нижча нуля. Це сталося через борги теплоцентралі перед "Нафтогазом".

На своїй сторінці у фейсбуці НАБУ повідомило, що детективи здійснюють обшуки в приміщеннях низки комерційних компаній та АТ «Криворізька теплоцентраль», розпочате кримінальне провадження.

"Слідча дія санкціонована і здійснюється під час розслідування фактів зловживань службових осіб держпідприємства при здійсненні господарських операцій «Криворізькою теплоцентраллю» на загальну суму понад 80 млн грн", - йдеться в повідомленні.