Екснардепів від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула та Дмитра Колесникова відпустили на поруки (ОНОВЛЕНО)

15:19, 17 вер. 2019
 
Екснардепів від

Екснардепів від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула та Дмитра Колесникова відпустили на поруки. Таке рішення вчора ухвалив на судовому засіданні Жовтневого районного суду міста Дніпро суддя Олександр Антонюк. Про це кореспондентам Суспільного повідомив суддя-спікер Жовтневого районного суду Сергій Мельниченко.

Час проведення засідання не був зазначений у розкладі суду, тож потрапити на нього журналісти не змогли. Як зазначив суддя спікер це трапилось через те, що подібні клопотання розглядаються в той же день що і надходять.

«Прокурор, звертаючись з клопотанням про надання запобіжного заходу повинен довести три речі: перше – це те що підозрювані обґрунтовано підозрюються, друге - це те що існують ризики, передбачені кримінально-процесуальним законом, такі, як ризик втечі, ризик впливу на свідків,  там їх п’ять визначено. І третє - це те що більш м’який запобіжний захід  не зможе забезпечити нівелювання цих ризиків. В даному випадку прокурор довів перші два пункти і не довів третій. Тому судом було обрано більш м’який запобіжний захід, ніж тримання під вартою. Вони розглядаються щодня, такі клопотання, просто не такі резонансні. Вони настільки оперативні, що їх просто не зазначають, тому що сьогодні надійшло клопотання, воно сьогодні же і розглядається», – сказав Сергій Мельниченко, суддя-спікер Жовтневого районного суду.

Народний депутат Дмитро Шпенов пояснив, чому взяв на поруки колишніх парламентарів.

«Як мінімум я знаю цих людей 16 років. По-друге, я юрист, детально розбирався в матеріалах справи, так як це розглядалось на минулій каденції, на регламентному комітеті, я був присутній. І жодного доказу не принесли. Я вважаю, що це політичне переслідування старої влади», – зазначив Дмитро Шпенов.

6 вересня в обласній прокуратурі повідомили, що екс-голові Дніпропетровської ОДА вручили повідомлення про підозру. Його підозрюють у зловживанні владою, що спричинило державі багатомільйонні збитки. Прізвище екс-посадовця не назвали, водночас у прокуратурі поінформували: його підозрюють у тому, що упродовж 2011-2012 років він «всупереч положенням Земельного кодексу України надав земельні ділянки сільськогосподарського призначення гірничо-збагачувальним комбінатам, змінивши їх цільове призначення з сільськогосподарських земель на землі промисловості». За даними з прокуратури, збитки пайщиків склали понад 12 млн грн.

Того ж дня колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що колишнім народним депутатам з фракції «Опозиційний блок» Олександру Вілкулу і Дмитру Колєснікову повідомили про підозру в скоєнні злочину. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.