Україна повертає із США картину, яка була викрадена у часи Другої світової війни з дніпровського музею (ФОТО)

12:23, 10 вер. 2019
 
Україна повертає із США картину, яка була викрадена у часи Другої світової війни з дніпровського музею (ФОТО)

Україна повертає із США картину Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яка була викрадена у часи Другої світової війни з художнього музею в Дніпрі. Про це повідомило Посольство України в США на своїй сторінці у фейсбуці. 

За даними посольства, Посольство України в США разом зі Службою зовнішньої розвідки України у співпраці з ФБР, Державним департаментом США та Прокуратурою Округу Колумбія «завершили кількарічні заходи і процедури, завдяки яким стало реальним повернення до України картини».

У часи Другої світової війни полотно зникло з Дніпропетровського художнього музею та згодом опинилась в США. В останні 30 років картина перебувала в родині Девіда та Габріели Трейсі.

«Наразі це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України та США у поверненні пам’яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон», – йдеться у повідомленні посольства.

В офіційній церемонії передання картини взяли участь посол України в США Валерій Чалий, керівник офісу ФБР у м.Вашингтон Тім Данхем, прокурор США в Окрузі Колумбія Джессі Л’ю, заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент, а також донька подружжя колишніх власників картини Дженні Тінгл.

У художньому музеї Дніпра журналістам UA:ДНІПРО повідомили, що очікують на прибуття картини. За словами директорки закладу Тетяни Шапаренко, картина поки не доправлена в Україну, опісля прибуття вона деякий час перебуватиме в Києві.