З барельєфа колишнього кінотеатру «Експрес» у Дніпрі зроблять 3D-модель – головний художник (ФОТО)

16:57, 2 вер. 2019
 
З барельєфа колишнього кінотеатру «Експрес» у Дніпрі зроблять 3D-модель – головний художник (ФОТО)

З мозаїчного барельєфа на фасаді колишньої будівлі літнього кінотеатру «Експрес» у Дніпрі, яка наразі зноситься, зроблять 3D-модель. Про це журналістам UA: ДНІПРО повідомив головний художник міста Сергій Білий.

За його словами, територія, де стоїть кінотеатр, і сама будівля, яка зараз в аварійному стані, близько 30-років перебувають у приватній власності. Наразі власник розпочав підготовчі роботи для забудови.

Особливої художньої чи історичної цінності барельєф з фасаду колишнього кінотеатру не має, каже Сергій Білий, однак міська влада робить спроби для його збереження.

«Це певний арт-об’єкт, і ми не хочемо, щоб місто його втратило. Проаналізували: його неможливо демонтувати безболісно, все тримається на арматурі й може розсипатись на частини. Тому ми зробили понад 500 знімків. За ними можна буде створити 3D-модель, яка в подальшому дозволить відновити барельєф, аби він не загубився. Але й саму мозаїку ми хочемо зібрати й зберегти, щоправда, зараз ми не знаємо ще у якому вона стані», – сказав головний художник Дніпра.

За його даними, барельєф був створений 1971-го року й зображує Гермеса, давньогрецького бога торгівлі, прибутку, хитрості.

«Кінотеатр називався «Експрес» – зображення Гермеса, якось пов’язали. Радянська логіка трішки дивна, але… Питання в тому, що навіть це руйнувати не варто. Якщо є можливість зберегти, то зберегти», – сказав Сергій Білий.