У Дніпрі розробили “Віртуальний музей” геологічних експонатів (ВІДЕО)

18:57, 30 сер. 2019
 
У Дніпрі розробили “Віртуальний музей” геологічних експонатів (ВІДЕО)

Двоє дніпрян, Микола Косарєв та Євгенія Солдатенко розробили програму для смартфона, за допомогою якої можна віртуально подивитися на геологічні експонати. Представлені породи у додатку частково взяли з музею гірничого університету, інші породи авторка знайшла під час експедиції на Закарпаття. Над створенням додатку працювали декілька місяців. Зараз програма працює у тестовому режимі, після доопрацювань, її можна буде безкоштовно завантажити на смартфон.

Микола каже: "Завантажуєте додаткову реальність. Скануєте площу поверхні, і помішуєте туди ваш зразок для фотографії".

"Таким чином, той зразок який існує у реальному житті, цьому зразку 550 млн. Років. Він був знайдений в Україні, Вінницька та Чернівецька області. По всьому світу таких місць, де можна їх знайти, не більше 30. І те що ви бачите, зараз це камінь, а раніше це були медузи, медузоподібні, і це те, що від них залишилося на сьогодні", - розповіла Євгенія.

Євгенія Солдатенко, працює викладачкою Дніпровського технічного університету. Вона розповідає, що це була її мрія, щоб люди почали цікавитись твердими земними породами.

"Ми не прив’язуємося тільки до України, ми хочемо зробити цей додаток міжнародним. І чим більше країн будуть залучені, тим краще. З одного боку, людина може використати додаток, побачити віртуальну модель зразка, зацікавитися. Також можна подивитися звідки цей зразок і де він знаходиться. Тобто це не замінює музеї, а навпаки доповнює. Ми сподіваємося, що це буде популяризувати музейну сферу", - каже Євгенія

Микола Косарєв відповідав за технічну частину створення: розробляв програму, фотографував та малював експонати. Чоловік говорить, що його як програміста, цікавлять усі новітні технології, і додаток, це крок у майбутнє в музейній сфері.

"Ідея — це використання додаткової реальності, щоб можна було подивитися на ці зразки, наприклад, на вашому робочому столі. Роблячи цей 3D зразок гірничої породи, ми містимо її в наш додаток, і потім користувач, за допомогою додаткової реальності, сканує поверхневість робочого стола, зможе помістити цей зразок породи, і зробити фотографію або відео яке його зацікавить. Також планується, що користувач буде отримувати інформацію о зразках, це буде або текстове повідомлення, або аудіофайл", - розповів Микола.

 Зараз програма мобільного додатку “Віртуальний музей” працює у тестовому режимі. В ній є одна музейна кімната, в якій знаходяться 7 різних порід. Після того як додаток завантажать у мережу інтернет, автори будуть доповнювати експонати. Безкоштовно завантажити її на свої смартфони можна буде наприкінці вересня.