Зник безвісти 5 років тому під Іловайськом

17:12, 30 сер. 2019
 
Зник безвісти 5 років тому під Іловайськом

Мати, що самостійно шукає сина, який зник безвісти 5 років тому під Іловайськом, створила власну організацію з пошуку зниклих безвісти військовослужбовців.

Син Ядвіги Андрій служив у 93-й бригаді, зник під Іловайськом 29-го серпня 2014 року, з того часу мати шукає сина. Під час пошуків сина, Ядвіга зверталася до різних організацій, але інформації про стан сина чи місце його розташування не дізналася. 

"На жаль ми не отримали від них жодної інформації. Я сама їздила на ту територію, збирала інформацію, опитувала полонених які вийшли з полону. 12 травня, ми провели круглий стіл в Дніпрі, з умовою, що ми всі положення закону виконаємо на місцевому рівні. Ми його провели й вже комісія збиралась, щоб розв’язувати питання про реєстри безвісти зниклих та пільги для сімей зниклих безвісти”, - каже Ядвіга Лозинська.

У 2014 році разом з іншими матерями Ядвіга об’єдналася в команду з пошуку інформації про зниклих безвісти, згодом утворилась організація “Всеукраїнське об’єднання рідних зниклих безвісти й загиблих”. Ядвіга Лозінська була головою Дніпровського філіалу цієї організації. У вересні 2018 року створила власну організацію — Об’єднання рідних зниклих безвісти “Надія”, яку фінансує самостійно.

"Наша організація окрім пошуків, займається питаннями допомоги хлопцям, які вийшли з полону, які отримали різні поранення, які хворіли, допомагаємо фінансово, інформаційно. У нас є лінія допомоги для строковиків — психологічно, якщо є проблеми з їхніми керівниками, вони можуть нам зателефонувати та ми їм допоможемо, щоб солдата перевели в інше місце, чи звільнили взагалі. Також знімаємо фільми, показуємо хлопців, можливо хтось їх бачив”, - розповіла Ядвіга.

Ядвіга Лозинська продовжує шукати свого сина разом з іншими матерями, вона не втрачає надії та говорить, що він живий та вони скоро зустрінуться.