На Дніпропетровщині створили мурал у стилістці миколаївського розпису (ФОТО)

12:25, 22 сер. 2019
 
На Дніпропетровщині створили мурал у стилістці миколаївського розпису (ФОТО)

На Дніпропетровщині, у селі Миколаївка Новомосковського району, створили мурал в стилістиці миколаївського розпису. Про це журналістам UA:ДНІПРО повідомила співкураторка проєкту, художниця-педагог Анжела Лагода.

«У селі Миколаївка, недалеко від в’їзду, є паркан – 18 бетонних плит. Виникла ідея розмалювати цей паркан миколаївським розписом. Участь у створенні муралу взяли місцеві активістки Інна Прийменко,  Віра Максютенко,  Лідія Клименко, роботу як майстри розпису курирували ми з Мариною Головко. Поки ми зробили одну плиту. На неї нанесли візерунок, взятий зі старовинної скрині. Далі хочемо продовжувати розписувати й інші плити. Це лише початок», – розповіла Анжела Лагода.

Задум здійснили коштом небайдужих односельців.

«У селі є багато місць, які можна розписати. Цей розпис – це візитівка села. Розпис зараз відроджується, популяризується у Новомосковському районі, в Новомосковську, а тепер уже активно – і в Миколаївці. І з’являються такі цікаві проєкти», – сказала Анжела Лагода.

Свою назву миколаївський розпис отримав від однойменного села в Новомосковському районі. За деякими даними, техніці декоративно-прикладного малювання, взірці якого збереглись у Миколаївці, понад 300 років.

Розпису притаманні унікальні риси: зелене або охристо-жовте тло, суто флористичний орнамент, природні барвники, пошарове накладання кольорів тощо, каже Анжела Лагода. 

За радянських часів миколаївський розпис був незаслужено забутий.

«У листопаді минулого року ми провели дослідницьку експедицію: розмовляли з місцевими жителями, шукали скрині – зразки розпису. У декого з людей у цих скринях зберігалось зерно, вони навіть не розуміли їхньої цінності. Зараз розпис розпочав відроджуватись. Все більше людей ним цікавляться – і дорослих, і дітей. Взірців поки малувато, матеріалу обмаль, та ми працюємо з усім матеріалом, який є. Ця справа і цікава, і корисна», – каже художниця.

Авторка фото - Жанна Грига