Save Dnipro: «Попри мораторій на вирубку дерева продовжують вирубувати дерева» (ВІДЕО)

17:11, 7 сер. 2019
 
Save Dnipro: «Попри мораторій на вирубку дерева продовжують вирубувати дерева» (ВІДЕО)

У Дніпрі, не зважаючи на заборону міської ради вирубувати дерева, працівники комунальної служби «Зеленбуд» продовжують це робити. Про це заявляє активіст громадської організації «Save Dnipro» Артем Романюков. Заступник голови міськради Михайло Лисенко каже: мораторій не поширюється на пухові тополі згідно з семирічною програмою з видалення цих дерев у місті, а також на хворі дерева.

Члени громадської організації «Save Dnipro» створили електронну петицію (сайт петицій) із проханням на введення мораторію на вирубування здорових дерев у місті через вирубку платанів на вулиці Короленка, що сталася третього липня (архів). Активісти просили «Розробити Правила поводження із зеленими насадженнями та передбачити заборону видалення і переміщення здорових дерев та обрізку “під стовбур”»  Петиція отримала необхідну кількість голосів та 24 липня міська рада запровадила такий мораторій. Член громадської організації Артем Романюков каже: зараз цей мораторій не працює.

«Зараз, вже після ухвалення, вже після публікації, коли мав протидіяти цей мораторій, містяни спостерігають, що продовжують вирубувати дерева. Чому це відбувається? Як правило, документи, згідно з якими діють зеленбудівці чи їхні підрядники — вони виписані заднім числом, тобто до вступу в дію мораторію», ‒ говорить Артем Романюков

За словами заступника міського голови Михайла Лисенка — мораторій не поширюється на пухові тополі згідно з семирічною програмою з видалення цих дерев у місті, а також на хворі дерева.

«Всі рішення щодо видалення та кронування дерев департаментом благоустрою інфраструктури приймаються виключно після того як всі дерева будуть досліджені екологічною інспекцією. І тільки після висновку екологічної інспекції приймається рішення щодо вирубки, видалення чи кронування будь-яких дерев», ‒ каже Михайло Лисенко

Мораторій може тимчасово припинити хаотичну вирубку зелених насаджень, але це не вирішує всі проблеми, розповідає директор ботанічного саду Дніпровського національного університету Анатолій Кабар.


«Більшість парків Дніпра та зелених насаджень створювалися у післявоєнний час, починаючи з сорок восьмого року. І тоді створювалися через швидкозрозростаючі рослини, які мають максимальний вік в умовах міста близько семидесяти років. Відповідно, оскільки час, коли треба було робити поступову підсадку на більш довговічні породи, такі як дуб та ясен був упущений, а цей період мав був розпочатися у вісімдесятих-дев’яностих роках. Відповідно за цей час більшість насаджень стала старими», ‒ розповів Анатолій Кабар

Артем Романюков каже: кожен мешканець міста має право перевірити акт на вирубку зелених насаджень. Активіст рекомендує звертати увагу на дату видачі акту, його прийняття, підписи екоінспекції й представників міськради.