99 пожеж сталося у Дніпрі за пів року (ВІДЕО)

15:50, 17 лип. 2019
 
99 пожеж сталося у Дніпрі за пів року (ВІДЕО)

99 пожеж сталося у Дніпрі за останні пів року. Сума збитків від них - 6 мільйонів гривень. Про це UА: Дніпро повідомив заступник начальника з реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС в області Олександр Лимар. Найчастіше горить стерня та суха трава. Причини пожежі: висока температура повітря, відсутність дощу та людський фактор.

«Люди самі випалюють траву, для того щоб не прибирати, та зекономити. Найбільша кількість таких пожеж у місті — це Амур-Нижньодніпровський район. Велика його частина це приватний сектор, тому вони обирають такий шлях, щоб прибрати свої садиби. Що призводить до горіння сараїв цих же людей», — розповів Олександр Лимар

Одна із останніх пожеж в екосистемі сталася тиждень тому по вулиці Туркменівській, 85, у Самарському районі. За словами рятувальника Олександра Лимаря, після збору зернових культур, залишилася стерня, яку хтось підпалив. Пожежа охопили 4 гектари землі. Максим мешкає поряд із цим полем, бачив як це сталося.

«Побачили полум’я, з усіх вулиць люди прибігли. Викликали ДСНС з телефону. Приїхали рятувальники, 5 машин було, та поліція. Потім коли полум’я погасили, залили водою, був дуже задушливий запах гарі, не було чим дихати. Навіть вікно вдома не можна було відкрити», — говорить чоловік.

За словами Олександра Лимаря, виїзд однієї пожежної машини на місце події коштує 67 тисяч гривень. Майже півтори години рятувальники гасили полум’я. За словами еколога Олексія Ангурця, кількість шкідливих речовин під час горіння, можна порівняти з викидами промислових підприємств, дихати цим повітрям небезпечно.

«Під час спалювання, під час горіння зникають практично всі мешканці екосистеми. Також це впливає на ґрунти, тобто мікробний склад. І по суті після такої пожежі потрібно декілька років на відновлення землі» - каже Олексій Ангурець

Підпал є адміністративним правопорушенням, яке карається штрафом у розмірі від двохсот п’ядесяти п’яти до шестисот вісімдесяти гривень.