Український фільм вперше увійшов до основної конкурсної програми в Ансі (ВІДЕО)

15:24, 8 лип. 2019
 
Український фільм вперше увійшов до основної конкурсної програми в Ансі (ВІДЕО)

Фільм українського виробництва вперше увійшов до основної конкурсної програми на міжнародному фестивалі в Ансі, що у Франції.

З 10-го по 15-е червня у Франції пройшов щорічний міжнародний фестиваль анімаційного кіно Ансі. Фільм дніпрянина Микити Лиськова “Кохання” показали у конкурсній програмі. Мультфільм створений компанією “Т.Т.М” за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Бюджет фільму — 30 тисяч доларів США. Анімація “Кохання” та ще 39 робіт, змагалися в основному конкурсі — короткометражний фільм.

Автор мультфільму Микита Лиськов говорить: «Українська анімація існує, але її дуже мало. Анімація сприймається як щось для дітей, вона не показує дійсність. Це щось вигадане. Мені хотілось, щоб я дивився українську анімацію та розумів, що це за місце, де це відбувається, розумів прихований сенс, що хотів сказати автор, якісь відсилання до сучасності».

Стрічка складається з епізодів, не пов’язаних між собою. Автор показує історію кохання через символи та звуки. Дії відбуваються у рідному місті автора — Дніпрі.

«Я вирішив зробити фільм про Дніпро. Про місто, в якому я живу, про район, в якому я виріс, хоча я виріс у спальному районі “Парус”, там є багато цікавих персонажів та своїх таємниць. Перед тим, як створити фільм, я ходив по місту з фотоапаратом, спілкувався з людьми, шукав прототипів для героїв, читав оголошення, написи на стінах. Так побачив оголошення про “Пічника”. Я вже не перший раз чув про нього, якась магія навколо нього. І у кожного своя версія хто він такий. А виявилося, що це звичайний чоловік, який ремонтує піч. Мені прикро, що всі заходи, які відбуваються, — вони тільки в Києві. А у Дніпрі ніби відсутня культура, це не так, Дніпро також має чим поділитися», - розповів Микита.

За словами автора, анімація пройшла три головні етапи створення: ідея, перенесення її на комп’ютер та озвучення.

«В мене є звукорежисер в цьому фільмі, Антон Байбаков, і він попросив свою жінку, щоб вона погавкала, це коли нам потрібно було озвучити собаку. Старались нестандартно підходити до завдання. Прислухались до кожного звуку, щось десь почую і зразу “ага, це мені може знадобитися”. Так одного разу прийшов в гості, натиснув на дзвінок, а там нестандартна мелодія, а Моцарт, я на диктофон одразу», - каже Микита Лиськов.

Над створенням анімаційного фільму довжиною у 14 хвилин автор разом із командою працювали 11 місяців. Кінострічку представляли на фестивалях за кордоном та в Україні: фестиваль “Молодість” та “Відкрита ніч”, де вона отримала головний приз.