У лікарні імені Мечникова провели унікальну для Дніпра операцію з пересадження нирки (ВІДЕО)

12:59, 21 чер. 2019
 
У лікарні імені Мечникова провели унікальну для Дніпра операцію з пересадження нирки (ВІДЕО)

З лікарні імені Мечникова в Дніпрі виписують двох пацієнтів, яким провели унікальну для міста операцію. У 33-річного Костянтина відмовили нирки. Донором для нього стала мама, та в неї виявили патологію. Лікарі провели складну операцію та успішно трансплантували нирку.

Костянтину 33 роки, він хворіє на тяжку форму діабету. Минулого року у нього відмовили нирки, весь цей час він перебував на діалізі — штучному очищенні крові. Донором для нього стала мама. Та лікарі виявили у неї небезпечну патологію — аневризму ниркової артерії.

13-го червня лікарі провели унікальну операцію – вилучили нирку, провели пластику аневризми та трансплантували її сину. Операція тривала 9 годин.

«Вона перша, унікальна за рахунок анатомічних особливостей у донора. Це не перша трансплантація. У лікарні від 5 до 10 операцій на рік від родинного донора, але ця була унікальна», – каже лікар-хірург трансплантології лікарні ім. Мечникова Максим Кутовий.

За словами Максима Кутового, за  тиждень стан здоров’я хлопця відновився, нирка функціонує.

«Діаліз – це чотири години лежати під апаратом. Три рази на тиждень. Дуже багато витрачалося часу для підтримки життєдіяльності. Тому я зараз дуже задоволений, що можу обійтися без цього. І тепер час можу витрачати на своїх близьких», – розповів Костянтин.

«Найголовніше для матері - життя її дитини. І якщо у нього продовжується життя, продовжується життя і у мене. Почуваю себе добре, я щаслива», – сказала його мама Ірина.

Надалі лікарі спостерігатимуть за станом здоров’я пацієнтів раз на тиждень. В подальшому, за словами медиків, частота обстежень зменшиться.