Військова капеланка із США Ольга Вестфолл розповіла українським бійцям у Дніпрі про зцілення від моральних травм

17:06, 16 тра. 2019
 
Військова капеланка із США Ольга Вестфолл розповіла українським бійцям у Дніпрі про зцілення від моральних травм

У четвер, 16 травня, у Дніпрі, на базі полку «Дніпро-1», відбувся семінар за участі військової капеланки резерву Військово-Повітряних сил США Ольги Вестфолл. Темою зустрічі стала моральна травма та шляхи її зцілення.

У заході взяли участь колишні та діючі співробітники полку «Дніпро-1», ветерани та волонтери.

Ольга Вестфолл вважає, що якщо ігнорувати проблему психологічної реабілітації, то ті, хто повернувся з війни, можуть згодом зіткнутись з цілою низкою проблем - втрачати сенс життя, впадати в депресію, «самолікуватись» алкоголем та наркотиками, зважуватись на суїцид. 

Аби цього не сталось, кожен з бійців має отримувати психологічну підтримку – не тільки від фахівців, а від членів своєї родини, друзів, ветеранських організацій, суспільства.

«Якщо мова йде про наміри суїциду, то щоб допомогти, треба спершу вислухати. Ніколи не кажіть: «Які дурниці, сподіваюсь, ти цього не зробиш». Бо цим самим ви зачиняєте двері. Треба вислухати, знайти захисні фактори. Родина, наприклад, діти, мама, навіть тварина, до якої солдат прив’язаний, шукайте щось, хоча маленьке, за що можна вхопитись», – сказала військова капеланка. 

Загалом в Україні Ольга Вестфолл планує провести серію тематичних семінарів для капеланів, волонтерів, психологів, які працюють з військовослужбовцями та членами їхніх сімей. Зустрічі заплановані в Київ, Бучі, Білій Церкві, Чернівцях. 

Капелан-майор резерву ВПС США, капелан медичного центру ветеранської адміністрації США (Атланта, штат Джорджія) Ольга Вестфолл – уродженка Дніпра, яка вже довгий час живе й працює в США. З перших днів бойових дій на Донбасі вона допомагає українській армії.