Дніпро не готове до запровадження системи роздільного збирання сміття – заступник мера

8:56, 10 тра. 2019
 
Дніпро не готове до запровадження системи роздільного збирання сміття – заступник мера

Дніпро не готове до запровадження системи роздільного збирання побутових відходів. Про це в програмі «Дебати» Суспільного мовника Дніпра заявив заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко.

«Неможливо щороку збільшувати територію полігонів, витрачати під це землі і так далі. Але щодо того, щоб прямо зараз ухвалити якийсь закон і жителі розпочали сортувати сміття, це неможливо. Це тривалий процес, який потребує великих фінансових вкладень і певного менталітету жителів», – сказав Михайло Лисенко.

Він уточнив, що роздільне збирання сміття і його сортування – різні речі. У Дніпрі вже створюється станція для сортування сміття перед захороненням, яка запрацює у липні 2019 року. Водночас говорити про роздільний збір побутових відходів населенням, на його думку, передчасно.

Разом з тим секретар Громадської екологічної ради при ОДА В’ячеслав Горобець зазначив, що в Україні є багато прикладів сортування сміття – у понад 500 населених пунктів. Він також нагадав, що з 1 січня 2018 року українське законодавство зобов’язує сортувати сміття і забороняє захоронення несортованих відходів.

«Є два шляхи реалізації цього закону. Перше – на рівні населення. Йдеться про те, що населення саме сортує і розподіляє відходи. Другий – на рівні комунальних підприємств. Це відбувається безпосередньо на тому підприємстві, яке надає послугу з вивезення твердих побутових відходів. Але в цьому випадку населення має сплачувати й за сортування. Обидва шляхи мають право на життя», – сказав В’ячеслав Горобець.

Раніше повідомлялось, що в Дніпрі збирають підписи під петицією з вимогою зобов’язати сміттєві компанії встановити баки для сортування твердих побутових відходів.