У Дніпрі знесли кутову будівлю "Лікарні Червоного Хреста" (відео)

18:13, 2 тра. 2019
 
У Дніпрі знесли кутову будівлю

1 травня у Дніпрі знесли кутову будівлю "Лікарні Червоного Хреста", що була розташована на вулиці Короленка, 22.

Будівля вперше була внесена у Державний реєстр культурної спадщини міста Дніпро у 1996 році як пам’ятка місцевого значення. У 2017 році рішенням міської ради будівлю було виключено з цього переліку на вимогу Дніпропетровського окружного адміністративного суду. Про це Суспільному мовнику Дніпра повідомила начальниця Управління з питань охорони культурної спадщини Надія Лиштва.

"
Суд був між власником ділянки або забудовником та між облдержадміністрацією. Забудовник чи власник ділянки, вирішив, що будівля не відповідає критеріям пам’яток і через суд вилучив її. На цей момент вони вже не є пам’ятками", - розповіла Надія Лиштва. 

Максим Кавун говорить: лікарня була зведена у 1910 році. Кутова будівля є одним із символів старого Катеринослава, який часто зображують на листівках, як архітектурну пам’ятку міста.

“Комплекс будівель лікарень червоного хреста це був єдиний збережений комплекс лікарняних будівель в стилі модерн у Катеринославі”, - розповів історик.

Згідно із рішенням Дніпропетровського окружного суду від 6 листопада 2017 року, позивачем у справі по виключенню лікарні з переліку пам’яток було Товариство з обмеженою відповідальністю “Будівельно-монтажне товариство Дніпро”. Згідно з іншим рішенням цього суду від 17 грудня 2018 року, “Будівельно-монтажне товариство Дніпро” позивалося до Архітектурно-планувального управління Дніпра щодо відведення земельної ділянки по вулиці Короленка, 22 для “будівництва багатоквартирного житлового будинку”. Наразі ми намагаємося отримати коментар від представників цього товариства.