Немає чим годувати коней (ВІДЕО)

19:20, 29 кві. 2019
 
Немає чим годувати коней (ВІДЕО)

24 квітня у соцмережах з’явилося повідомлення про те, що на Дніпропетровському кінному заводі закінчився корм і коням немає чого їсти. Просила про допомогу всіх охочих зоотехнік-селекціонер цього заводу Ольга Гапонюк. Дніпропетровський кінний завод №65 знаходиться у селищі Вишневому, що у Покровському районі Дніпропетровщини. Тут за часів Катерини Другої племінних коней розводили німці-колоністи. У радянські часи в селищі створили кінний завод, який працює і досі. Наша знімальна група приїхала у Вишневе та поспілкувалась з працівниками заводу. Люди розповіли, у якому стані опинилось їхнє господарство та які ще є проблеми, окрім нестачі корму.

Кінний завод № 65 створили у 1931-му році. На підприємстві розводять дві породи коней — чистокровну верхову та українську верхову, розповідає зоотехнік-селекціонер заводу Ольга Гапонюк. Звернутись по допомогу у соцмережі змусило становище, у якому опинилось господарство, каже Ольга. Годувати коней нема чим. Лише сіно. Ані вівса, ані ячменю немає. Племінні коні майже голодні, скаржиться жінка. Відповідає за постачання кормів державне підприємство “Конярство України”.

- Державне підприємство “Конярство України”, яке повинне відповідати за це поголівя коней, яке їм доручено. Нам вони надали за весь цей час — за зиму 52 тонни вівса. Хоча нам на місяць треба 52 тонни вівса, щоб прокормити все це поголів"я. Ми розтягували раціон. Було трохи ячменю, пшениці — підгодовували. На сьогодні вівса зовсім не залишилось, - розповіла Ольга Гапонюк, зоотехнік-селекціонер Дніпропетровського кінного заводу №65

Ліки закінчуються. Техніку не ремонтують — розповідає головний зоотехнік Олег Вакуленко. Через два тижні треба заготовлювати сіно. Техніка — не на ходу. Два місяці тече водопровід, затоплює стайню. Племінні кобили ходять по коліна у багнюці. Але головна проблема — у коней немає кормівкаже Олег Вакуленко.

- Коні одразу схудли. Без фуражу кінь не зможе. Треба хоч трохи фуражу, - каже Олег Вакуленко, головний зоотехнік Дніпропетровського кінного заводу №65.

- Директори та інвестори, яких призначає державне підприємство “Конярство України”, постійно змінюються, проте не покращується ситуація на самому підприємствірозповідає диспетчер кінного заводу Олена Северин.

- Я прийшла робить на кінний завод у 2016 році. За цей період змінилося 7 директорів. А за період з грудня 2018 року по даний час троє директорів. Один був три місяці. Другий 23 дні, - розповіла Олена Северин, диспетчер Дніпропетровського кінного заводу №65.

Раніше завод був прибутковим підприємствомрозповідає Ольга Гапонюк. Люди розпоряджались землею. Самі сіяли корми. Коней купували з-за кордону. Ситуація змінилась, коли кінний завод увійшов під створене підприємство “Конярство України”. Тепер землею розпоряджається воно, інвесторів та директорів призначає вонокаже Ольга.

- Державне підприємство “Конярство України” було створене в серпні 2010 року. Відбулася реорганізація. Під дах цього “Конярства України” увійшло 14 підприємств, іподром та кінні заводи. Загальна кількість землі — 45 тисяч гектарів. Створювалось це при уряді Януковича. Для відмивання державних коштів і використання державної землі. Коні нікому не потрібні. Кормова база не забезпечується. Забороняють сіяти овес по філіях, - розповіла Ольга Гапонюк

- Наш конезавод — це нерозпайована земля. До 2010 року до того, як створилось “Конярство України”, було в нас прибуткове господарство. Як тільки створилось “Конярство України”, зайшли інвестори, стало 9 мільйонів збитку. На інший рік — 12. А далі — немає даних. На даний момент у “Конярства України” знаходиться 45 тисяч гектарів землі. А всього посіяно вівса на даний момент 400 гектарів, - каже Василь Маклаков, тракторист Дніпропетровського кінного заводу №65

Ми намагались зв’язатись з представниками державного підприємства «Конярство України», аби отимати відповідь: чому склалася така ситуація на кінному заводі? Спілкуватися з нами відмовились. Станом на суботу, 27-ме квітня, на кінний завод привезли 20 тонн вівса та 9 тонн ячменю. Цього вистачить на тиждень — повідомила нам Ольга Гапонюк, зоотехнік-селекціонер кінного заводу. За словами заступника директора господарсько-фінансового департаменту Мінагрополітики Сергія Походзяєва, "Міністерство втрутилося в ситуацію та врегулювало її, аби уникнути загибелі тварин". Далі представники міністерства, за його словами, будуть розбиратися з причинами цієї проблеми та ухвалювати рішення.