За останні два тижні рятувальники виловили у Дніпрі 19 змій (ВІДЕО)

17:32, 23 кві. 2019
 
За останні два тижні рятувальники виловили у Дніпрі 19 змій (ВІДЕО)

За останні два тижні рятувальники виловили у Дніпрі 19 змій. Зокрема, вчора на набережній люди помітили вужа, надзвичайники зловили його та відпустили за містом. За словами герпетолога Віктора Гассо, вужі безпечні, людям шкоди завдати не можуть. В межах області варто остерігатися степової гадюки.

- О 14.16 ми отримали виклик, що на набережній люди помітили змію, коли ми приїхали на місце ми дійсно її знайшли, за допомогою спеціального обладнання для вилову змій ми її піймали і вивезли за межі міста, це не отруйна змія, а звичайний водяний вуж, — розповів Максим Бубенін, рятувальник.

Речниця надзвичайників Дар’я Гречищева каже: всього за останні два тижні зловили 19 змій.

- Їх вивезли за територію, там де люди не мешкають, і випустили на природу. Хочу звернутись до мешканців Дніпропетровщини, зараз весняний період, у плазунів період розмноження, вони можуть бути агресивними, тому краще їх не чіпати, якщо ви їх помітили - викликати рятувальників, якщо це житловий сектор або поруч з людьми, - каже речниця надзвичайників Дар’я Гречищева.

Віктор Гассо герпетолог. Вивчає плазунів і земноводних. Говорить, в межах міста та на Набережній Дніпра зустрічається велика кількість водяних вужів. За його словами, для нашої області це характерний вид. Вони прокинулися після зимової сплячки і зараз прогріваються на сонці.

- Тому вони гріються на каменях на березі на сонці, бо вони холоднокровні. На відміну від звичайного вужа, якого всі знають зі шкільного підручника, він не має жовтих плям на голові, але є характений малюнок на всьому тілі у шахматному порядку, в народі називають шахматна гадюка, проте це не гадюка, змія безпечна,розповів Віктор Гассо, завідувач кафедри зоології і екології ДНУ ім. Олеся Гончара.

Віктор Гассо каже, що водяні вужі з’явились у місті 20 років тому через потепління клімату. Каже, далеко від води їх вивозити не можна, бо без води вони загинуть. В нашій області варто остерігатися степової гадюки. Зараз вони активні через репродуктивний період.

- Відрізнити можна за малюнком на спині, бо у гадюки те, що ви встигнете побачити, буде темна зигзагоподібна стрічка. Одразу доставити людину до медичного закладу, каже Віктор Гассо.