Суспільне запрошує на перегляд та обговорення «Запорожжя на смак» у Дніпрі 

Суспільне запрошує на перегляд та обговорення «Запорожжя на смак» у Дніпрі 

21 лют. 2022

23 лютого о 17:00 на Дніпровській філії Суспільного (Дніпро, вул. Телевізійна, 3)  відбудеться перегляд із обговоренням проєкту «Запорожжя на смак». Команда Суспільного запрошує усіх, хто хоче дізнатися правду про харчові вподобання наших предків-запорожців та познайомитися з авторами історико-кулінарного шоу. Вхід на перегляд вільний.  

«Ми вирішили проїхатися степовою частиною України із презентацією проєкту “Запорожжя на смак”, адже вважаємо, що наші сучасні територіальні сусіди, що раніше входили до історичного регіону Запорожжя, повинні згадати (або дізнатися)  чим харчувалися їхні предки. Дніпропетровська, Запорізька і Херсонська області дуже схожі  за природними та кліматичними особливостями, а як ми знаємо, саме ці особливості часто впливали на побут і харчування українців ледь не до ХІV сторіччя. Крім того, з уроків історії пам’ятаємо, що січі були розташовані саме на території цих областей, отже, козацький вплив на ці області легко простежити. Відтак, мені здається, що мешканці цих регіонів будуть зацікавлені дізнатися більше і, можливо, навіть приготувати козацькі страви після офлайн-презентації нашого історико-кулінарного шоу», — говорить авторка проєкту,  продюсерка Суспільне Запоріжжя Наталія Андреєва.  

Читайте також: «Візуальний код-2» — із 19 лютого в телеефірі філій Суспільного

Стрічку «Запорожжя на смак» створила команда Суспільне Запоріжжя за допомогою стороннього продакшену.  Проєкт розкриває секрети стародавніх рецептів, розповідає, що їли на території, яка вважалася козацькою вольницею (сучасні Запорізька, Дніпропетровська, Донецька і частково Миколаївська області), як це вплинуло на українську кухню і чи смакують ці страви сьогодні. Крім того, на глядачів очікує розвінчання найпопулярніших кулінарних міфів. Наприклад, що українці не  вживали в їжу сало, а торгували ним на експорт, а в рецепті справжнього українського борщу немає картоплі.

Потапці, загреби, горохляники та просіл — швидкі закуски, кваша, капусняк, куліш, тетеря, щерба, юшка — основні страви (каші-супи), соломаха (соус), вергуни та гарбуз — на солодке.  Усі, хто відвідає подію, дізнаються рецепти традиційних страв, притаманних степовій кухні, поради, як їх готувати, та почують, як кухня впливає на свідомість та менталітет окремої людини та всієї нації. 

Читайте також: «Робота ЗМІ принципово змінилась», — редакторка Українського радіо Дніпра Ілона Шевченко

Участь у зйомках «Запорожжя на смак» взяли шеф-кухарі запорізьких ресторанів, які дослідили українську кухню та її особливості. Телепрем`єра проєкту відбулася 1 січня 2022 року, її транслювали транслювали всі регіональні телеканали Суспільного. Онлайн переглянути стрічку можна на ютуб-каналі Суспільне Запоріжжя.

У лютому 2022 року автори проєкту організували серію офлайн-презентацій, які відбулися в бібліотеках Запоріжжя. Подія у Дніпрі відбудеться згідно з правилами карантинних обмежень.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.