«Робота ЗМІ принципово змінилась», — редакторка Українського радіо Дніпра Ілона Шевченко

«Робота ЗМІ принципово змінилась», — редакторка Українського радіо Дніпра Ілона Шевченко

14 лют. 2022

Цих людей мало хто знає в обличчя, хоча вони щодня спілкуються із тисячами жителів Дніпропетровщини. Їх впізнають за голосом. Вони підіймають болючі проблеми суспільства, розповідають про яскраві події та незвичайних людей.  Їхнє робоче місце — ефірна студія радіо.  Ми продовжуємо знайомити аудиторію Суспільного Дніпра з власницями чарівних голосів, що кожного дня лунають із радіоприймачів Дніпропетровщини — з ведучими Українського радіо Дніпра, мовника з найбільшим  покриттям у регіоні.  

Сьогодні розкажемо про редакторку та ведучу Ілону Шевченко. 

Ілона — одна із найдосвідченіших журналістів Суспільного Дніпра.  Має диплом Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара. У 2000 році прийшла працювати на обласну телерадіокомпанію. З 2019 року — редакторка Українського радіо Дніпра, авторка та ведуча проєктів «Рідкісні» та «Хронограф».

Ілоно, розкажіть з чого все починалось?  

—  Вперше на роботу, до обласної тоді студії, я прийшла у 2000 році в редакцію телевізійних новин і працювала там майже 5 років: репортеркою, випусковою редакторкою, ведучою. Восени 2004, на старті Помаранчевої революції, я звільнилась, бо виник конфлікт інтересів між моїми політичними поглядами та інформаційною політикою каналу.  Потім встигла попрацювати майже у всіх можливих медіаформатах — телебачення, газета, пресслужба, кілька PR-проєктів. У 2019 році повернулась на рідну телерадіокомпанію, це вже було Суспільне мовлення, і почала працювати у новому для себе амплуа  — ведучою на радіо.   

Чому залишилися на радіо, чим воно Вас «взяло»?

— Радіо зачарувало з першого ефіру. «Камерністю» напевне, якщо порівнювати з телебаченням. Адже у телестудії ти під прицілом кількох камер, прожекторів, режисерів, операторів і телеглядачів. А на радіо розмова майже така сама затишна, як у кав’ярні. Зовсім інший контакт з гостем у студії, люди набагато спокійніше почуваються і розкриваються як спікери. Радіо — це справжня магія «секретного» спілкування у прямому ефірі.

Чим відрізняється сьогоднішня телерадіокомпанія від ТРК часів Вашого журналістського старту? 

— За часів Кучми обласні студії обслуговували інформаційні потреби влади, ми були фактично підрозділом пресслужби ОДА. Нас викликали на всілякі наради, об’їзди господарства керівництвом області, виборчі кампанії чиновників — все це ми висвітлювали, м’яко кажучи, в компліментарному ключі.  Саме це і стало причиною мого звільнення у 2004 році. Я розуміла, що у журналіста інша місія. Поки ми говорили те, чого від нас чекав роботодавець (влада), і ховали те, що відбувається насправді — місію свою ми не виконували! Всі тоді так працювали. Державні канали — під примусом влади, комерційні — під примусом економічної доцільності. Зараз змінився сам підхід до висвітлення подій, до перевірки інформації. Суспільне дотримується дуже високих стандартів мовлення! На початку 2000-х ми навіть не могли мріяти про критику дій влади, про доступ до інформації у нинішньому обсязі. Робота ЗМІ принципово змінилась і це велике досягнення. 

Чи Ви попадали в смішні ситуації під час прямих ефірів?

— Напевно ефір про безпеку в навчальних закладах, коли від батьківського комітету в студію завітав  тато якому не було з ким лишити дворічного сина. Малий безперешкодно гуляв під час ефіру по студії, часом заходив, у прямому сенсі, під стіл, смикав за шнури, вовтузився там і нам було дуже важко стримувати сміх, певно і на якості розкриття теми те все відбилось, але нам все ж вдалось завершити програму без драматичних ляпів. 

Які теми найбільше подобаються? 

Особисто я переймаюсь темою довкілля і відстежую в своїх програмах ситуацію. Адже Дніпропетровщина регіон індустріальний, зберегти унікальні природні ландшафти тут особливо важливо. Щоб привернути увагу до рідкісних видів рослин і тварин нашого краю, які сьогодні знаходяться на межі зникнення  ми і створили проєкт «Рідкісні». Сподіваюсь, це допоможе акцентувати  увагу наших слухачів на тому, що нам є за що боротись і кожен може докласти свою руку. 

 «Тема дня» — щоденна соціально-політична програма — тут вже обираємо ті проблеми які найбільше цікавлять наших слухачів, реагуємо на події регіону, намагаємось допомогти розібратись з нововведеннями різного характеру, дати людям інформацію для виваженого ухвалення власних рішень на підставі максимально об’єктивної інформації.

Що Вам дає робота на радіо сьогодні? 

Робота на радіо — це можливість підіймати важливі для мене і для суспільства теми, це задоволення від спілкування, це постійні експерименти.  Це точно весело! 

Чи є у радіо майбутнє? 

Звісно є майбутнє, можливо зміняться формати і майданчики. Але слухати люди не перестануть ніколи, адже це найзручніший спосіб отримувати інформацію.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне Дніпро — це телеканал UA: ДНІПРО та Українське радіо Дніпро

Слухати Українське радіо Дніпра можна онлайн на сайті філії та на частотах:

Дніпро — 87,5 FM;

Кривий Ріг — 90, 4 FM;

Нікополь — 106, 0  FM. 

Оперативні новини Дніпропетровщини шукайте на діджитал-платформах: