Аудіопортал в історію — унікальний проєкт від UA: ДНІПРО

Аудіопортал в історію — унікальний проєкт від UA: ДНІПРО

8 чер. 2021

Суспільний мовник Дніпра і будинок-музей Дмитра Яворницького створили звуковий портал в історію часів життя видатного історика. У рамках спеціального проєкту, який є спільною працею працівників UA: ДНІПРО та фахівців музею, створено українськомовний аудіо гід для Меморіального будинку-музею Дмитра Івановича Яворницького. Це унікальний аудіофайл, який буде супроводжувати відвідувача музею протягом усієї подорожі. 

Презентація проєкту та  пресконференція з нагоди запуску аудіогіда відбудеться 10 червня о 15:00 на території будинку-музею Дмитра Яворницького. Акредитація за посиланням.

За словами редакторки UA: Українське радіо Дніпро Вікторії Сидоренко, у створеному  аудіофайлі  майже вся прижиттєву автентика Дмитра Яворницького.   

«Творчий задум очільниці меморіального будинку-музею Дмитра Івановича Яворницького Яни Тимошенко та ідея продюсера Суспільного Влада Зінкевича успішно поєдналися у створенні аудіогіду. Це перша спроба Садиби Дмитра Яворницького записати фонограму для самостійного знайомства відвідувачів із музеєм. І сподіваємося, що не тільки вдала, а й оригінальна. Бо у ньому майже вся прижиттєва автентика видатного історика», — говорить Вікторія Сидоренко

Своєрідна звукова машина часу перенесе гостей музею в історичну епоху, коли в цьому будинку, що в сучасному Дніпрі розташований за адресою площа ім. Т.Шевченка, будинок 5,  жив і працював видатний український історик Дмитро Яворницький.  Відвідувачі почують скрип дерев’яної підлоги, яка відгукується на кроки господарів, почують, як «говорять» улюблені меблі історика, як шурхотять ті самі книги, які гортав видатний вчений,  як дзвенить посуд,  який пам’ятає тепло його рук, почують, як співають годинники з приватної колекції Яворницького, і зануряться в чарівні звуки того самого фортепіано, на якому колись грала дружина Дмитра Івановича Серафима. 

«Тут говорять не тільки слова, а й звуки! "Говорить" скриня Дмитра Яворницького, улюблений його стілець, посуд, якого торкалися його руки, колекційні годинники, які  збирав все життя! Мало хто із дніпрян чув їх бій. І той годинниковий ритм даруватиме слухачам неперевершені відчуття дотику до великої історії Придніпров’я і всієї України,  — каже Вікторія Сидоренко. — Яка симфонія Бетховена надихала Дмитра Яворницького і малювала в його уяві козацькі битви? Почуєте! Гортання книжкових сторінок, чоловічі  кроки,  раритетна мелодія козацького маршу - все це створює атмосферу тимчасової відсутності господаря. Бо за хвилинку він ввійде до свого кабінету! Разом із нами....»

Всі звуки аудіогіда спеціально відтворені і записані командою Суспільного Дніпра. До речі, під час екскурсії музеєм, відвідувачі почують знайомі голоси дикторів Українського радіо. Редакторка UA: Українське радіо Дніпро Вікторія Сидоренко виконує роль оповідачки, а господар садиби видатний історик Дмитро Яворницький мовить голосом звукорежисера UA: Українське радіо Дніпро Олександра Сохача. 

«Усю необхідну інформацію надали представники музею, ми ж з командою адаптували, відредагували та забезпечили виробництво. І цей новий досвід співпраці музею і Суспільного Дніпра  став ще одним доказом нашої професійності у різних напрямках,  —  говорить продюсер UA: ДНІПРО Влад Зінкевич. — Ми кілька разів переносили фінальний етап проєкту, оскільки щоразу приходили нові ідеї. Остання з яких - записати справжні звуки побуту Яворницького: скрип підлоги, дверей, вікон, шурхіт книг, звуки колекційних годинників, бій курантів, дзвін посуду родини Яворницького і, особливо, звук того ж фортепіано, на якому грала дружина Дмитра Івановича Серафима п’яту Симфонію Бетховена» 

Саме фрагмент цього твору спеціально для проєкту погодилася виконати під запис піаністка, лауреатка міжнародних конкурсів Олена Малиновська. Зазвичай відвідувачам заборонено торкатися експонатів, грати на музичних інструментах, які є частиною експозиції, годинники теж завели спеціально для запису. Тепер завдяки унікальний  аудіобібліотеці кожен відвідувач зможе пройнятися атмосферою ще більше.

«Звичайно, ми могли б використати архівні звуки, схожі до тих, які нам потрібні. Але це був би обман туристів та наших слухачів, — каже  Влад Зінкевич. —  Ми цього не могли допустити. І, звичайно, завдяки цій міні експедиції цінність цього проєкту значно зросла. Взагалі це наш перший подібний досвід саме зі створенням аудіогіда для музею, але радий, що ми в НСТУ знайшли алгоритм реалізації. Тепер ми розуміємо, що Суспільне Дніпро може й таке, це гарний прецедент. Тому ми відкриті до співпраці з іншими музеями регіону. Цей крок нашої команди - це крок за межі наших можливих платформ. Це означає лише одне — ми щоразу можемо значно більше». 

Побачити, як пройде відкриття, можна в сюжеті UA: ДНІПРО та на діджітал-платформах мовника. Також в ефірі UA: Українське радіо Дніпро  та UA: Українське радіо Криворіжжя звучатиме тематичний міжпрограмний матеріал - радіоекскурсії.

Нагадаємо, що дивитись UA: ДНІПРО можна в ефірі й онлайн на сайті філії.

Слухати UA: Українське радіо Дніпро можна на частотах: 

  • Дніпро — 87,5 FM
  • Нікополь — 106 FM,
  • Кривий Ріг — 90,4 FM,
  • Павлоград— 104,2 FM,
  • Орли — 99,2 FM

Онлайн-радіомовлення — на сайті філії.

Оперативні новини Дніпропетровщини шукайте на діджитал-платформах: