За медіапідтримки UA: ДНІПРО в обласному центрі вперше відбувся DniPRO GogolFest

За медіапідтримки UA: ДНІПРО в обласному центрі вперше відбувся DniPRO GogolFest

30 вер. 2019

27, 28 та 29 вересня в Дніпрі вперше проходив Міжнародний мультидисциплінарний фестиваль сучасного мистецтва DniPRO GogolFest. UA: ДНІПРО як генеральний інформаційний партнер висвітлював усі події фестивалю.

«ГогольФест одна з тих подій, які мають дуже велике значення для культури міста, для його привабливості, відкритості, і мені приємно, що Суспільний мовник Дніпра долучився до цієї події. Ми ще раз переконалися, наскільки чудове наше місто і як багато творчих можливостей у ньому є. У нас працювала прямоефірна студія та були включення з різних локацій цього масштабного фестивалю. Підготовка таких ефірів та реалізація - досить велике навантаження для всіх співробітників. Мiй особистий “топ” - це включення з бункера, де нема зв’язку, і куди iнженери спецiально до фестивалю провели iнтернет. Загалом, я рада, що наша команда UA: ДНІПРО настільки потужна, злагоджена, що нам вдалося охопити всі головні події DniPRO GogolFest й передати його атмосферу для глядачів Суспільного», — розповіла продюсерка UA: ДНІПРО Оксана Цибуля


Фестиваль охопив чотири локації міста – телецентр-кіностудію, шахту метро «Центральна» (перфоманс «ДніПРОметей повсталий»), аерокосмічний центр імені О. Макарова (опера-реквієм «IYOV») та площу Героїв Майдану (гранд-опера відкриття «PRO DniPRO»).

Основною локацією фестивалю стало приміщення та територія навколо телецентру UA:ДНІПРО і кіностудії «Контрабас». Так одна з будівель на цій території була повністю задіяна як Сквот художників: митці перетворили необладнані та напівпокинуті кімнати на локації для інсталяцій, пропонуючи відвідувачам осмислювати й переосмислювати сучасний світ і своє місце в ньому. На арт-локацію перетворився також бункер (реальне сховище на випадок небезпеки) та майданчик біля нього. На території телецентру і кіностудії діяли основна та нічна сцени тощо.

Протягом чотирьох годин (у суботу й неділю) одна зі студій Суспільного  працювала як майданчик для висвітлення всіх подій фестивалю. У режимі наживо організатори й учасники DniPRO GogolFest спілкувалися з глядачами UA: ДНІПРО та розповідали про свої проєкти. Пряма трансляція велася на сторінку каналу в фейсбуці. Крім того, поза двогодинними ефірами відбулося 30 iнтерв’ю, 20 включень та запис 20 вiдеофрагментів з локацій фестивалю.

«Співпраця з колегами була дуже плідною та насиченою. Від імені оргкомітету фестивалю та від себе особисто щиро дякую співробітникам UA: ДНІПРО за висвітлення подій фестивалю, а також за надані технічні можливості для його проведення. Зокрема, хочу відзначити роботу команди, яка робила двогодинні прямі марафони в суботу та неділю. Анастасія Шаповалова та Тетяна Загора охопили представників усіх програм фестивалю, надали майданчик для того, аби учасники могли розказати про те що, представляли гостям фестивалю», — сказала pr-директорка ГОГОЛЬFEST Ганна Матвіїшина.

За словами організаторів, близько 10 тисяч мешканців та гостей Дніпра відвідали протягом трьох днів приблизно 70 подій від українських, литовських, французьких, німецьких, австрійських, білоруських артистів у рамках музичної, театральної, освітньої та дитячої програм. Серед них: site-specific проєкт від режисера Дмитра Костюминського «ДніПРОметей повсталий», опера-реквієм IYOV режисера Влада Троїцького, digital-вистава «Тінь» від українських та французьких митців, німецько-український соціально-мистецький проект «11 питань про Україну», дитяча вистава від литовської хореографині «Кольорові ігри» та перфоманс у бункері «Брати Карамазови».

Програма фестивалю дала можливість відвідувачам зануритися в атмосферу мистецтва і відчути різні грані сучасної культури, по-різному співвідносячи себе з нею. Споглядання і замислення - на локації Сквоту, інтимний діалог і знайомство з новим - у театральній, кіно- та освітній програмах, драйв і вихлюп емоцій - у програмі музичній. Як, наприклад, під час виступів  соціального рейв-бенду «ЦеШо» і фрік-кабаре «DakhDaughters» (гурти-проєкти ЦСМ «ДАХ») або на нічній вечірці з українськими та закордонними гуртами.  

 

Загалом, як розповів директор фестивалю Максим Демський, перший ГОГОЛЬFEST у Дніпрі виправдав очікування, адже на всіх подіях було досить багато відвідувачів, і відгук від них був позитивним. Вдалося зібрати разом тих людей, які досі не збиралися між собою, і це стало хорошою платформою для розвитку нових проєктів.

«Це вже, мені здається, позитивний імпульс. І люди, які прийшли, і проєкти, які були створені під час фестивалю і для нього, – вони унікальні. В усякому випадку, я так вважаю. Так що – позитивне враження від Дніпра. І від співпраці з Суспільним дуже позитивні враження, навіть суперпозитивні. Не очікував, якщо чесно, що настільки буде все легко, просто, і при чому – на всіх рівнях. Наскільки люди з відділів оренди, й інших, були включені в подію, вивчили її, знали. Як керівництво UA: ДНІПРО сприяло, щоб усе це відбувалося по максимуму, і генеральна дирекція самого Суспільного в Києві адекватно відреагувала на наш запит. Все проходило прозоро. Просто от… просто справжнє Суспільне! В прямому сенсі цього слова», — прокоментував директор Міжнародного мультидисциплінарного фестивалю сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST Максим Демський.

Як повідомили організатори, напередодні відкриття, 26 вересня, Мультидисциплінарний фестиваль сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST став одним із переможців престижної європейської премії EFFEAwards 2019-2020. 

Цю подію прокоментував засновник і президент фестивалю, відомий театральний режисер Влад Троїцький:

«Так збіглося, що фестиваль отримав визнання та увійшов до п’ятірки найкращих фестивалів Європи. Це – круто і це дає додаткові імпульси, аби люди відчули, що небо є, світ є. Наважтесь та починайте жити. Не ний, а будуй свій світ, своє місто, свій дім, свою країну».

Дійсно, програма фестивалю і сама його поява в Дніпрі стали однією з тих подій, що показують потенціал міста і всієї країни, підштовхують до розвитку і митців, і поціновувачів мистецтва. Усім же, хто не мав змоги долучитися до фестивалю або ж просто бажає пережити емоції цього свята ще раз, філія Суспільного UA: ДНІПРО дає таку можливість: повні записи чотиригодинної трансляції зі студії та локацій фестивалю можна переглянути в ефірі ранкового шоу «Ранок з UA: ДНІПРО» 30 вересня та 1 жовтня.

Фестиваль відбувся за підтримки Українського культурного фонду.

 

Фото гранд-опери «PRO DniPRO» та вступу «DakhDaughters» зі сторінки DniPRO GogolFest у фейсбуці.