У команді Суспільне Дніпро почали працювати гіперлокальні кореспонденти

У команді Суспільне Дніпро почали працювати гіперлокальні кореспонденти

23 січ. 2024

Суспільне Мовлення розбудовує мережу журналістів у громадах України. Із  січня до команди Суспільне Дніпро приєднались три гіперлокальних кореспонденти: Сергій Сербін з Перещепинської, Сніжана Саліван з Межової та Юлія Кличок з Магдалинівської територіальних громад.  Їх обрали з-поміж учасників навчання мультимедійної журналістики в Академії Суспільного Мовлення. Заявки на навчання майбутні кореспонденти подавали під час поїздок Суспільного у 32 громади Рівненщини, Одещини, Черкащини, Полтавщини та Дніпропетровщини. У  Дніпропетровській області Суспільне відвідало шість громад — Магдалинівську, Перещепинську, Межівську, Криничанську, П’ятихатську та Томаківську громади.

«Усі кореспонденти отримають мобільний журналістський комплект техніки для роботи, яка дозволить працювати оперативно та в різних умовах, — сказав Артем Шелковий, генпродюсер регіонального мовлення Суспільного. — Пілотний проєкт гіперлокальної мережі у Чернігівській, Сумській та Харківській областях, який ми разом з командою розбудовували у 2021-2022 роках, продемонстрував, як впливає на якість роботи кореспондентів знання та розуміння стандартів роботи Суспільного. Саме тому гіперлокальні журналісти — штатні працівники філій. Місцеві команди координуватимуть їхню роботу».

Читайте також: Жителі громад розповіли про навчання мультимедійної журналістики від Суспільного

Для гіперлокальних кореспондентів Суспільне Дніпро 22 січня розпочався тиждень стажування в команді Суспільного. Колег ознайомлять з облаштуванням філії у Дніпрі, обговорять з ними основні акценти роботи східного хабу Суспільного та редакційних стандартів. Під час стажування гіперлокальні кореспонденти вчитимуться працювати з відзнятим матеріалом, писати, редагувати та  начитувати тексти.  Під керівництвом головного оператора філії Юрія Тинного вони познайомляться з основами роботи з комплектами ТЖК, попрактикуються ефективно застосовувати смартфони у поєднанні з ноутбуками. Крім того, заплановані виїзди на зйомки разом із журналістами Суспільне Дніпро. 

«Найголовніше завдання, яке ми ставимо гіперлокальним кореспондентам — опанувати основні навички роботи журналіста, говорить головний редактор Суспільне Дніпро Євген Педашенко. — Ми покажемо, як відбувається новинний процес, як працюють журналісти, так би  мовити, “в полі”. Під час навчання залучатимемо гіперлокальних кореспондентів до зйомок найцікавіших та резонансних подій, щоб вони спробували працювати в парі з оператором та побачили, як працюють досвідчені журналісти. За цей тиждень ми хочемо максимально адаптувати їх до стандартів Суспільного і взагалі до журналістських реалій». 

В подальшому роботу гіперлокальних кореспондентів будуть координувати головний редактор філії Євген Педашенко, керівниця редакції Яна Стойкова та керівник діджитал напряму Артем Цегельник.

«Ми сподіваємось, що гіперлокальні кореспонденти будуть не тільки працювати у відеоформаті, а й надавати для сайту філії якісні текстові статті, які адаптовуватимуться і для соціальних мереж мовника», — пояснив Артем Цегельник.

Читайте також: «Суспільний код-2024» — відзначено найкращих людей та проєкти на Суспільному

Всі матеріали гіперлокальних кореспондентів можна дивитись на платформах Суспільне Дніпро:       

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.