Перша група курсу мультимедійної журналістики для гіперлокальних кореспондентів розпочала навчання

Перша група курсу мультимедійної журналістики для гіперлокальних кореспондентів розпочала навчання

14 лис. 2023

У межах проєкту розбудови гіперлокальної мережі Суспільне отримало 250 заявок на навчання мультимедійної журналістики в Академії Суспільного Мовлення від жителів 32 громад Рівненщини, Одещини, Черкащини, Полтавщини та Дніпропетровщини. Від Рівненщини надійшло 43 заявки. Команда проєкту проаналізувала заявки і обрала по 10-14 студентів з кожної області. Сформовано три навчальні групи, згодом найкращі студенти курсу отримають можливість працювати в команді Суспільного і необхідну для цього техніку. Перша група студентів, з Рівненської й Черкаської областей, почала навчання 13 листопада. 

Читайте також: Микола Чернотицький: Розбудовуємо Суспільне, щоб не було «новинних пустель»

На перших заняттях студенти розібрали тему журналістських стандартів, що таке новина, робота в умовах воєнного стану й очікування Суспільного від гіперлокальних кореспондентів у громадах.

«Надзвичайно важливо дати голос громадам, де присутність національних та регіональних медіа не така значна. Особливо у воєнний час. Ми прагнемо отримувати більше новин не лише про життя громад, не лише про виклики і проблеми, а й шляхи їх розв’язання», — розповіла медіаменеджерка та журналістка, радниця голови правління Суспільного Мовлення, тренерка проєкту Ангеліна Карякіна.

Серед учасників навчання є студенти, журналісти місцевих ЗМІ, блогери, контентмейкери, мами у декреті, комунікаційники — це і місцеві жителі, і громадяни України, які були змушені покинути свої рідні громади через військову агресію росії. 

Першу лекцію почали зі знайомства і розповіді про очікування від навчання.

«Я хотіла пройти навчання, бо хочу розвиватися в цьому напрямі й висвітлювати більше новин з нашого міста», — зазначила Даша Стецюк з Вараша.

«Мені б дуже хотілося розвиватися в напрямі цифрового відео, і здається, що саме тут я отримаю чи не найкращий досвід», — розповіла Вікторія Горобець із Золотоноші.

Оксана Ільїна зараз проживає в Умані, працює на радіо, у громаду переїхала зі сходу України через агресію росії, шукає нові знання. Про свою участь у навчанні від Суспільного каже: «Ми всі чекаємо закінчення війни, але не знаємо, коли це станеться, тому нові знання для мене дуже доречні».

Зазначимо, у тренерській команді навчальної програми відбулась заміна — українську журналістку й локальну продюсерку, яка працювала з BBC, 60 minutes і Netflix Софію Кочмар-Тимошенко замінив виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура Лук’ян Галкін.

Тепер з майбутніми гіперлокальними журналістами Суспільного працюватимуть:

  • Ангеліна Карякіна, медіаменеджерка та журналістка, радниця голови правління Суспільного Мовлення;
  • Анна Цигима, режисерка документальних проєктів і фільмів Лабораторії Журналістики суспільного інтересу;
  • Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура;
  • Євгенія Моторевська, українська журналістка й відеопродюсерка документальних проєктів, керівниця відділу журналістських розслідувань The Kyiv Independent.

Навчання включатиме теоретичні онлайн-лекції й практичні завдання. Для кожної групи воно триватиме чотири тижні. Учасники довідаються:

  • про стандарти журналістики, пошук тем, планування контенту та принципи конвергентної журналістики;
  • що таке сторітелінг і як він працює, як розробити тему й підготуватися до знімань; 
  • чому важливо проводити фактчекінг, як протидіяти дезінформації й розвивати критичне мислення;
  • основи знімання та монтажу в умовах війни.

Після завершення навчання для всіх груп, 25-29 грудня, кращі студенти отримають пропозицію стати гіперлокальним кореспондентом Суспільного у своїй громаді.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Дніпро можна дивитись онлайн. Оперативні новини від Суспільне Дніпро шукайте на діджитал-платформах: