Вступ кримців до українських вишів та окупаційні повістки на півострові — «Кримське питання»

Вступ кримців до українських вишів та окупаційні повістки на півострові — «Кримське питання»

1 вер. 2023

Про вступ до українських вишів для кримців та які виклики в освітній сфері очікують Україну після деокупації півострова — дивіться у новому випуску проєкту «Кримське питання»:

Як абітурієнтам з окупованого Криму вступити до вишу на територіях, підконтрольних Україні? Про соціальний тиск, фінансові труднощі та нестачу інформації щодо можливостей вступу ведуча проєкту Олеся Вакуленко поговорить з гостями ефіру:

  • Валентиною Потаповою, головою ГО «Центр громадянської освіти "Альменда"»;
  • Лутфіє Зудієвою, координаторкою громадського обʼєднання «Кримська солідарність»;
  • Емілем Курбедіновим, адвокатом;
  • викладачкою з окупованого Криму, особисті дані якої ми не розголошуємо, а імʼя змінили з міркувань безпеки. 

Читайте також: «Уламки віри» — документальний проєкт Суспільного про Спасо-Преображенський храм в Одесі

У другій частині «Кримського питання» ведуча проєкту поговорить з експертами про наслідки незаконних затримань у Криму —  про арешти та окупаційні повістки. Станом на 28 серпня відомо, що окупанти в Криму незаконно ув’язнили 186 громадян України. 123 із них — представники кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 арештовані, 138 — ув’язнені, 18 — без статусу. 

Крім незаконних затримань, окупаційна адміністрація продовжує проводити насильницьку мобілізацію та відкриває мобілізаційні пункти навіть на центральних набережних, зокрема в Алушті. У деяких містах окупованого Криму військкоми видають повістки на виходах з мечетей. Так окупанти планують мобілізувати до 30 тисяч осіб та призвати до 10 тисяч строковиків з Криму.

Дивіться випуск «Кримського питання» онлайн на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, у записі — на ютуб-каналі Суспільне Крим.

Токшоу «Кримське питання» виходить щоп’ятниці на місцевих каналах Суспільного Мовлення та щосуботи на Суспільне Крим. Ведуча Олеся Вакуленко разом із гостями проєкту обговорює важливі аспекти з життя Криму, виклики, що постали перед жителями окупованого півострова, спільно шукають шляхи розв’язання проблем, спричинених анексією. Гостями «Кримського питання» є лідери думок, правозахисники, військові, представники влади, політичні в’язні та їхні рідні. Над проєктом працюють команда Суспільне Крим та місцеві  команди Суспільного Мовлення.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутникові телеканали Суспільне Новини та Суспільне Спорт, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення (Суспільне Крим, Суспільне Львів, Суспільне Тернопіль, Суспільне Харків, Суспільне Миколаїв тощо) можна дивитися на сайтах національної мережі філій.

Оперативні новини від Суспільне Дніпро шукайте на діджитал-платформах: