У центрі Кривого Рогу руйнується тактильна плитка, покладена для містян з вадами зору

18:13, 18 лис. 2019
 
У центрі Кривого Рогу руйнується тактильна плитка, покладена для містян з вадами зору

У центрі Кривого Рогу, в підземному переході на площі Визволення, руйнується тактильна плитка. Місцями вона відклеїлась, місцями – зникла. Тактильну плитку проклали рік тому на прохання містян із вадами зору. Це спеціальна плитка з виступами на поверхні, які дають можливість незрячим орієнтуватись у просторі. На проєкт з районного бюджету витратили 80 тисяч гривень.

Прокласти тактильну плитку на перехрестях та у підземках люди з вадами зору просили декілька років поспіль, розповіла голова профкому Криворізького навчально-виробничого підприємства Українського товариства сліпих Любов Костікова. Тепер на засіданнях міського та районного комітетів з доступності просять не тільки відновити тактильні смужки, а й прокласти їх там, де вони потрібні. Смужки розташовані на відстані 60 сантиметрів від сходинок, а мали б їх прокласти біля першої та останньої сходинки – для безпеки незрячих.

«Просто недобросовісно люди спрацювали. А якщо ми будемо говорити про те, що вони від самого початку зроблені неправильно, вони тільки ускладнюють проблему. Для того, щоб людина зорієнтувалася, обов’язково має бути відмічена перша та остання сходинка. Тоді легко. Людина бачить першу сходинку і спускається, остання сходинка – все, перешкод немає. Ось ці 60 см допустимі, їх можна залишити. Але тільки в тому випадку, коли будуть відмічені перша та остання сходинки. Зараз людина навіть може травмуватися, тому що ну не може людина зрозуміти, коли вона має бути обережною», – каже Любов Костікова.

Член міського комітету з доступності Галина Миронова вважає це порушенням технології.

«Можливо, суміш не така, можливо, температурні зміни вплинули. Минулого року було зроблено, ми так раділи. Але виявилося, що це зовсім незручно для людей з вадами зору. Нас запевняли, що це такі стандарти, десь у виконкомі взяли такі стандарти. Просто люди зробили для нас, але без нас, без консультацій з нами, просто зробили для галочки», – зазначила Галина Миронова.

У міському департаменті з соціальної політики ситуацію не коментують.

Суспільне спрямувало запит до керівника департаменту.