Пресофіцер 93-ї бригади заявляє, що зазнав утисків через критику командування (ВІДЕО)

14:59, 14 лис. 2019
 
Пресофіцер 93-ї бригади заявляє, що зазнав утисків через критику командування (ВІДЕО)

Пресофіцер 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» подав позов до суду на оперативне командування «Схід» через його переведення в 55-у окрему артилерійську бригаду «Запорізька Січ» на посаду начальника розвідки штабу артилерійського дивізіону. За словами військовослужбовця, його перевели незаконно, він не має відповідної кваліфікації для обіймання цієї посади. Причиною вважає його негативні висловлювання щодо командування.

Олександр Галкін на війні з 2015-го. Був бійцем добровольчого підрозділу «Карпатська Січ». Того ж року підписав контракт з 93-ю окремою механізованою бригадою “Холодний Яр”. Перебував на посаді пресофіцера. У листопаді 2019-го отримав наказ про його переведення до складу 55-ї окремої артилерійської бригади “Запорізька Січ” на посаду начальника розвідки штабу артилерійського дивізіону.

«Я дізнаюся, що я переведений в 55-у бригаду. За два дні. Наказом командувача ОК “Схід” полковника Нестеренка. Ніяких рапортів я не писав, нікуди переводитися я не збирався. Мій контракт новий, річний, який я зі своєю бригадою у серпні уклав, на рік, я його, фактично, подовжив», – каже військовослужбовець ЗСУ Олександр Галкін.

Переведення в іншу бригаду Олександр Галкін пов’язує з критикою командування. Конфлікт, каже військовослужбовець, виник також через те, що він хотів висвітлити проблему відсутності в його військовій частині водопостачання, а командувач оперативного командування “Схід” Олександр Нестеренко не дав на це дозвіл.

«Аби щоб його не сварили, а те, що ціла бригада без води, – та яка різниця, нормально, хай сидять собі там. Вини ЗСУ нема в тому, що нема води, просто якщо ми хочемо вирішити цю проблему, то потрібен розголос», – зазначив пресофіцер.

Він також вважає, що поплатився за негативні висловлювання про командирів.

«Я вигадав два таких жартівливих, образливих псевдо для командувача ООС – його я «В’ялим» назвав. А генерала Хомчака назвав «генералом Вісяком». І сказав, що після розведення сил, після того, як вони себе повели, це саме ті позивні, які вони повинні мати. Розведення – це повна здача національних інтересів. Цей наказ є злочинним, я така норма, що якщо ти лишаєш свої позиції без видимої причини, і цим ти даєш ворогу перевагу, то за це несеться відповідальність», – заявляє Олександр Галкін.

За словами адвоката Сергія Кульбача, переведення Олександра Галкіна є незаконним, бо військовослужбовець не має необхідних навичок та досвіду для керування розвідкою штабу артилерійського дивізіону.

«Це переведення суперечить встановленому законодавством порядку проходження військової служби, тому воно є незаконним. Він не має відповідної кваліфікації, тому не може обіймати цю посаду, бо з військових університетів він пройшов лише тримісячні курси підготовки молодших лейтенантів при Національній академії сухопутних військ. В свідоцтві про закінчення цих курсів вказано, що в програмі підготовки з дисципліни артилерійська розвідка у нього було лише 18 годин», – зазначив адвокат Сергій Кульбач.

З питання, чому Олександра Галкіна переводять на іншу посаду в іншу бригаду, та проханням прокоментувати конфліктну ситуацію між військовослужбовцем та командуванням журналісти Суспільного звернулися до оперативного командування “Схід”, надіслали журналістський запит. На відповідь чекаємо.