Студенти Дніпропетровської медакадемії пікетували ОДА, вимагаючи відтермінувати ухвалення нової моделі інтернатури (ВІДЕО)

17:23, 13 лис. 2019
 
Студенти Дніпропетровської медакадемії пікетували ОДА, вимагаючи відтермінувати ухвалення нової моделі інтернатури (ВІДЕО)

Студенти Дніпропетровської медичної академії вийшли на акцію протесту до облдержадміністрації. За підрахунками кореспондентів Суспільного, на захід зібралися близько 40 учасників. За словами Анни Письменної, організаторки акції, студенти вимагають відтермінувати ухвалення нової моделі інтернатури.

«Нам через півроку випускатися — і у нас повністю все змінюється. Це неправильно. Інтернатура була 2 роки. Зараз її збільшують до 3 років. І якщо хочеш профільним спеціалістом, потрібно потім навчатися ще три роки. Зменшили кількість спеціальностей з 36 до 16, якщо не помиляюся. І якщо раніше, відповідно до закону, я мала право обирати сама, де я можу проходити інтернатуру, яким лікарем хочу бути, то зараз я підпадаю під загальний рейтинг. І тому мене будуть розподіляти так, як захоче держава», – каже Валерія Демиденко, учасниця акції. 

За словами Анни Письменної, організаторки акції, 24 жовтня в Міністерстві охорони здоров`я відбулися останні обговорення щодо внесення змін у законопроєкт.

«Нас не влаштовує новий законопроєкт, який набуває чинності на початку січня 2020 року. Бо нам про це сказали нещодавно. Ми вступали до академії та навчалися 6 років на інших умовах, з іншими планами на майбутнє. Ми вважаємо, що це неправильно –буквально за півроку до випуску з академії та здачі екзаменів говорити про те, що система нашого розподілу зміниться. Ми хотіли б, щоб цю реформу запровадили для тих, хто наступного року вступатиме до вищих навчальних закладів на медицину на перший курс. Щоб вони знали, на які умови вони йдуть, за які гроші працювати на інтернатурі та чи потрібно це їм, чи ні», – зазначила організаторка акції Анна Письменна.

Організаторка каже, що подібні мітинги відбуваються і в інших містах країни. Студенти зверталися до Міністерства охорони здоров`я та місцевих установ, але не отримали відповідей.

Суспільне звернулось з інформаційним запитом до Дніпропетровської медичної академії. Про відповідь повідомимо.