Мешканці Гвардійського залишились без теплопостачання (ВІДЕО, ОНОВЛЕНО)

14:07, 7 лис. 2019
 
Мешканці Гвардійського залишились без теплопостачання (ВІДЕО, ОНОВЛЕНО)

Мешканці селища міського типу Гвардійське на Дніпропетровщині залишились без теплопостачання. Опалювальний сезон мав розпочатися тиждень тому, але тепло не вдалося подати через відсутність водопостачання. Води в населеному пункті немає через аварійний стан труби. На її ремонт потрібно понад 146 мільйонів гривень, які мали виділити з державного бюджету.

Катерина Кириченко, мешканка Гвардійського, каже: по декілька разів на день ходить разом з дитиною набрати воду з свердловини.

«От так от і виживаємо. Набираємо воду. Посуд миємо, самі миємося. Всю воду беремо з цієї свердловини. Опалення так само нема. Обігрівачі вмикаємо, газ. З  дитиною взагалі неможливо так жити», – розповіла Катерина Кириченко.

Опалювальний сезон у Гвардійському мав був розпочатися 28 жовтня, зазначає Юрій Таран, заступник голови Гвардійської селищної ради, але через відсутність води не розпочався.

«Котельня запустилась, почали прокачувати по системі воду, і в цей момент у нас знову пориви. Не змогла працювати, адже знову перестало подаватися водопостачання КП Райводоканал Новомосковської районної ради», – пояснив представник селищради Юрій Таран.

Проблема з водопостачанням виникла через аварійний стан труб, розповідає директор КП “Райводоканал Новомосковського району” Вадим Малицький.

«У вкрай аварійному стані. Через корозію, через давність її життєвого шляху. Цій трубі понад 50 років. Вирішення проблеми: перше – це заміна магістралі завдовжки 26 км», – зазначив директор райводоканалу Вадим Малицький.

2018 року був розроблений проєкт заміни системи водопостачання, його вартість понад 146 мільйонів гривень. Та гроші з державного бюджету не виділили.

Разом з тим, у пресслужбі Дніпропетровської облдержадміністрації сьогодні повідомили, що для мешканців Гвардійського та Черкаського збудують новий водогін обласним коштом. Про це заявив голова ОДА Олександр Бондаренко під час огляду проблемної ділянки водогону. За його словами, роботи розпочнуть навесні 2020 року.

«Запропонували обласним коштом звести нові свердловини. Для цього потрібен був дозвіл Міноборони, адже земля, де мало розгорнутися будівництво, належить саме цьому міністерству. Проте замість завітних підписів отримали відмову. Тому змушені були шукати інші варіанти», – сказав Олександр Бондаренко.

А зараз, аби відремонтувати старі труби та відновити постачання води, область направила до найпроблемніших ділянок додаткові бригади техніку, зазначив голова ОДА.