У Дніпрі відкрили виставку про представників української діаспори в Австралії, які пережили Голодомор (ФОТО)

16:47, 5 лис. 2019
 
У Дніпрі відкрили виставку про представників української діаспори в Австралії, які пережили Голодомор (ФОТО)

У Дніпрі, в національному історичному музеї імені Яворницького, відкрили фотовиставку «Голоси з-за океану», створену Національним музеєм Голодомору-геноциду та Союзом українських організацій Австралії.

В експозиції – чорно-білі портрети та спогади про Голодомор 1932–1933 років 26 українців з 10 різних регіонів. Ці люди пережили голод у дитинстві, а пізніше, після 30-их років ХХ століття, разом з родинами емігрували до Австралії.

Їхні світлини зробили кураторки проєкту – австралійки українського походження Яніна Грін та Галина Костюк. Дослідниці також записали розповіді цих людей.

Фотопроєкт  створили до 85-тих роковин пам’яті жертв Голодомору 2018 року та спершу експонували в галереї «SpASE GALLERY» (Мельбурн, Австралія), а потім – у Києві.

«Дослідниці намагались зберегти їхні обличчя, їхні розповіді й голоси. З того часу кілька людей, портрети яких представлені на виставці, вже померли», – розповіла завідувачка відділу Національного музею Голодомору-геноциду в Києві Яна Гринько.

«Я звернув увагу на те, що люди на цих портретах посміхаються, попри те, що вони пережили. Але вони вижили. Їх смерть не здолала», – зазначив керівник Південно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Ігор Кочергін.

Кожен відвідувач може написати лист тій людині, свідчення якої прочитав. Всі листи передадуть до Австралії.

Виставки триватиме до 5 грудня.