Дніпро: У приміщенні поштового відділення під час ремонту можуть знищити панно 70-их років (ВІДЕО)

17:45, 4 лис. 2019
 
Дніпро: У приміщенні поштового відділення під час ремонту можуть знищити панно 70-их років (ВІДЕО)

Під час ремонту в 40-му відділенні “Укрпошти” Дніпра може бути знищене українське панно 70-их років. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомили активісти ініціативи «Дніпро Монументалізм». За словами дослідниці Тетяни Журій, ця мозаїка присвячена роботі пошти і має культурну цінність.

У мозаїку будівельники вкрутили металеві профілі, на які будуть прикріплювати гіпсокартон. Про такі дії місцеві жителі повідомили до громадської ініціативи “Дніпро Монументалізм”.

Учасниця руху та дослідниця радянського монументального мистецтва Тетяна Журій каже, що через ремонтні роботи на панно можуть з’явитися тріщини, які призведуть до його руйнації.

«Це керамічна мозаїка. У неї дуже гарна кольорова гама, дуже виразна, типова, як для свого часу. Там є історія пошти, як вона працює, як вона може доставити листи у далекі регіони. Вона десь метри 3 у висоту. Складається з двох частин: одна – десь 3,5 метри у ширину, інша – набагато більша. Ці техніки досить дорогі, їх не будуть більше створювати», – зазначила дослідниця Тетяна Журій.

Головний художник міста Сергій Білий каже: ймовірно, автором мозаїки є дніпровський живописець та монументаліст Роман Шустерман.

«У роботах цього автора я не знайшов цієї мозаїки, але його ім’я назвали нам працівники пошти. Якщо про нього йде мова, то він зробив достатньо робіт для міста. Наприклад, мозаїку у вестибюлі Південного вокзалу. 2-3 точно серед таких великих. Це ті, про які говорять видання, ті, за якими він відомий, які можна піти подивитися. Але, бачите, про цю роботу ніхто не знав. Якщо на неї щось нанесуть, зверху замажуть, звичайно, вона зіпсується, її потім не очистити. Якщо просто закриють, можливо, є шанс, що вона збережеться кілька років. Але який у цьому сенс, якщо її все одно не будуть бачити?» – сказав головний художник міста Сергій Білий.

За словами Надії Лиштви, начальниці управління з питань охорони культурної спадщини, у Дніпрі жодна мозаїка не перебуває на державному обліку як пам’ятка чи об’єкт культурної спадщини. Допоки ця мозаїка не буде внесена до державного реєстру, зупинити ремонт не вийде.

Тетяна Журій звернулася до центрального відділення «Укрпошти» із пропозицією змінити ремонтний план робіт, аби вберегти панно. Також дослідниця готова зібрати необхідну інформацію про мозаїку, аби «Укрпошта» могла розпочати процес внесення роботи до реєстру пам’яток.

Ми також звернулись за коментарями до «Укрпошти». Представниця пресслужби Ірина Дюжник повідомила, що підприємство прокоментує ситуацію 5 жовтня.