У Дніпрі мешканці лівого берега знову перекрили Донецьке шосе, протестуючи проти здорожчання опалення

11:46, 1 лис. 2019
 
У Дніпрі мешканці лівого берега знову перекрили Донецьке шосе, протестуючи проти здорожчання опалення

Сьогодні вранці в Дніпрі мешканці лівого берега вдруге перекрили Донецьке шосе, протестуючи проти здорожчання опалення через зміну теплопостачального підприємства – з «Коменергосервіс», яке отримує теплову енергію від Придніпровської ТЕС, на КП «Теплоенерго».

Як розповів журналістам Суспільного голова ОСББ «Оберіг» Андрій Міщенко, який є автором електронної петиції проти зміни теплопостачальника, сьогодні на акцію вийшло менше людей. Протест тривав близько години, ніхто з посадовців до мітингувальників не приїхав.

«Сьогодні був другий день акції. Вимоги незмінні – відновити теплопостачання лівого берега від ТЕС. По-перше, там виробництво 1 гігакалорії теплової енергії дешевше, ніж газом. По-друге, не можна переводити теплопостачання на газ, який має тенденцію до здорожчання, і в той же час скидати кубометри теплоносія, які виробляються на ТЕС при виробленні електроенергії, в річку. Це як мінімум нелогічно», – сказав Андрій Міщенко.

За його словами, крім того, після зміни теплопостачальника перестане експлуатуватись 19-кілометровий магістральний трубопровід, який транспортує тепло від Придніпровської ТЕС до житломасивів лівого берега. Є ризик того, що трубопровід вийде з ладу й не підлягатиме відновленню, вважає Андрій Міщенко.

«На жаль, ні сьогодні, ні вчора жоден представник влади міста до нас не прийшов. Наша петиція, яка набрала понад тисячу голосів, має бути розглянута на сесії міськради. Очікуємо. Але чергова сесія - 27 листопада, тобто опалювальний сезон на той момент вже триватиме: технічного стане неможливо перепідключити опалення з газових котелень знову на Придніпровську ТЕС. Тому ми вимагаємо від міської влади зробити це зараз», – зазначив Андрій Міщенко, автор петиції проти зміни теплопостачального підприємства.

Учора жителі лівого берега Дніпра також перекривали Донецьке шосе, протестуючи проти зростання тарифів на тепло. Учасниця акції Валентина Бажкова розповіла, що будинки цієї частини міста тепер будуть опалюватися не від Придніпровської ТЕС, а від підприємства “Теплоенерго”, у зв’язку з чим тариф зросте вдвічі. Також протестувальники заявляли, що рішення про зміну постачальника опалення міськрада ухвалила без проведення громадських слухань.

За словами секретаря міськради Олександра Санжари, тариф “Теплоенерго” складає 1470 гривень, а для “Коменергосервісу”- компанії, що опалює будинки Лівобережжя ресурсом Придніпровської ТЕС, - тариф також зросте до 1438 гривень. Таке рішення, за його словами, найближчим часом має затвердити Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), аби наблизити його до середнього ринкового тарифу по Україні (1500 гривень).

Директори підприємств “Теплоенерго” та “Коменергосервіс” спілкуватися з журналістами відмовилися.