Жителі лівого берега Дніпра перекрили Донецьке шосе, протестуючи проти зростання тарифів на тепло (ФОТО, ВІДЕО)

11:31, 31 жов. 2019
 
Жителі лівого берега Дніпра перекрили Донецьке шосе, протестуючи проти зростання тарифів на тепло (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні вранці на дві години жителі лівого берегу Дніпра перекривали рух на Донецькому шосе. На акцію зібралися близько 150 людей. У міській раді кажуть, що ціни на опалення змінюються, відповідно до затверджених рішень НКРЕКП. Питання про встановлення єдиного тарифу на теплопостачання вирішуватимуть на наступній сесії міськради.

Учасниця акції Валентина Бажкова каже: будинки цієї частини міста тепер будуть опалюватися не від Придніпровської ТЕС, а від підприємства “Теплоенерго”, у зв’язку з чим тариф зросте вдвічі.

"Ми змушені вийти на цю акцію протесту для того, щоб вже зараз у найближчі терміни вирішили це питання з нами. Звісно, ми категорично проти того, щоб нас приєднали до “Теплоенерго”, тому ми наголошуємо на тому, щоб нас перепідключили знову до Придніпровської ТЕС. До цього 1 гігакалорія коштувала десь 760 гривень. Зараз, судячи з тих документів, які нам показували, ця гігакалорія буде коштувати 1660 гривень", – сказала мешканка Валентина Бажкова.

Олександр Купрієнко, депутат міської ради, заявляє: рішення уло ухвалене без належного громадського обговорення.

«Якісь публічні слухання були 16 жовтня. Тобто, ось, буквально 10 днів тому. І була 51 людина, які повністю підтримали це підвищення тарифу, це перепідключення і взагалі все, що з цим пов’язане. Але, якщо оголошення про те, що треба переходити до КП «Теплоенерго», висять на усіх під’їздах, то оголошень, що будуть публічні слухання про це, не було жодних. Я жодного мешканця лівого берегу не знаю, хто чув би про ці слухання», – зазначив Олександр Купрієнко.

У міській раді провели інформаційну годину щодо встановлення єдиних тарифів на опалення для всього міста. Різницю тарифів на опалення між підприємствами коментують так.

«Треба розуміти, що є ринковий тариф – це приблизно 1500 гривень. Для “Теплоенерго” він складає 1470 гривень, а для “Коменергосервісу” – 1438 гривень. Це той тариф, який ми повинні сплачувати. І це той тариф, який у випадку “Теплоенерго” НКРЕКП вже прийняв, а у випадку “Коменергосервіс” ще знаходиться на затвердженні НКРЕКП», – сказав Олександр Санжара, секретар міської ради.

“Коменергосервіс” отримує теплову енергію від Придніпровської ТЕС. На станції кажуть, що підіймати ціну до кінця року не збираються.

«Придніпровська ТЕС постачає тепло до мереж підприємства «Коменергосервіс». Ми працюємо на договірних умовах на купівлю теплової енергії. Далі «Коменергосервіс» постачає цю теплову енергію жителям лівого берега. Ми готові постачати теплоносій у тому обсязі, який заявить комунальне підприємство», – зауважила Юлія Дробот, керівниця департаменту теплових мереж Придніпровської ТЕС.

Директори підприємств “Теплоенерго” та “Коменергосервіс” спілкуватися з журналістами відмовилися.

За словами голови ОСББ “Оберіг” Андрія Міщенка, мешканці лівого берега чекають наступної сесії міської ради. Вони надіслали листи до міського голови, прем’єр-міністра України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Сьогодні ж, за даними пресслужби мерії, директорка КП «Коменергосервіс» Ольга Конельська повідомила, що строк експлуатації 19-кілометрової труби, яка постачає тепло від Придніпровської ТЕС до житломасивів лівого берега, закінчився ще 4 роки тому. На її реконструкцію потрібно 400 млн грн.

Раніше жителі лівого берега зареєстрували петицію з вимогою «відновлення централізованого опалення від Придніпровської ГРЕС». За менш ніж три дні вона набрала понад тисячу підписів, необхідних для розгляду мерією.