У Дніпрі презентували фільм про американського адмірала Джонса, який воював пліч-о-пліч із козаками (ВІДЕО)

14:28, 30 жов. 2019
 
У Дніпрі презентували фільм про американського адмірала Джонса, який воював пліч-о-пліч із козаками (ВІДЕО)

«Незбагнена доля капітана Поля». У Дніпрі показали документально-художній фільм Галини Солдатенко, керівниці Верхньодніпровської  дитячої телестудії. На створення фільму жінка виграла грант у 300 тисяч гривень від українського культурного фонду. Знімати вирішила про відомого у ХVIII столітті адмірала Джона Поля Джонса. Його називали батьком американського флоту. Він прославився під час війни за незалежність США. Тому Катерина II запросила його очолити російський флот, готуючись до війни проти турків. Так Джон Поль Джонс потрапив на територію сучасної України і пліч-о-пліч із козаками воював на Дніпровсько-Бузькому лимані, що на Херсонщині.

Режисерка фільму Галина Солдатенко розповідає: до зйомок фільму долучилися різні регіони країни. В Одесі брали світло, квадрокоптер – у Києві, знімали у Запоріжжі, Херсоні. Сама жінка побувала у США, на могилі головного героя свого фільму, там американські курсанти складають військову присягу. Роль капітана Поля зіграв заслужений артист України Олексій Колесник.

«Його можна вважати першим представником україно-американської дружби і людиною, яка занесла якісь демократичні принципи з Америки. Це кінець ХVIII століття, війна за незалежність Америки, потім російсько-турецька війна. Катерина запрошує досвідчених військових, серед яких і був Поль Джонс, він був тоді дуже відомим – національним героєм Америки. Таким чином, він потрапив на терени Російської імперії. А війна проходила на лимані, у нас, в Херсонській області. Він потрапив на терени України і потоваришував із запорозькими козаками, і вони його прийняли до лав козаків», – каже Галина Солдатенко, авторка фільму.

Тамара Козак змонтувала фільм. Її син зіграв маленького капітана Поля. А вона сама втілила у стрічці образ коханої жінки капітана Поля – Дороті.

Це було нещасливе кохання, розповідає актриса. Закоханим не дозволила бути разом родина Дороті. Коли Поль поїхав до Російської імперії, жінка залишилася на батьківщині. Тому у фільмі кохана з’являється лише у його спогадах.

Тож зіграти разом із заслуженим артистом Колесником не довелося, каже Тамара. Зате вона йому допомагала поза знімальним майданчиком.

«Костюм шили для Джона в іншому місті , а Джон був у Києві і жодного разу не приміряв його, а коли одягнув – виявилося, що він на нього замалий. І ми бігали по всьому Запоріжжі, шукали йому штани. Я постійно на усіх зйомках бігала за ним, допомагали підшивати то штани, то, піджаки. Нам дали для зйомок таку гарну конячку білу, але вона не очікувала, що Джон буде такий великий, під кінець зйомок вона підвернула ногу і відмовлялась зніматись, як ми її не вмовляли», – розповіла актриса Тамара Козак.

«Незбагненну долю капітана Поля» незабаром планують показувати на фестивалях українського кіно та в кінотеатрах.