З Дніпровського меткомбінату через запровадження режиму неповного робочого дня звільняються робітники (ВІДЕО)

13:02, 28 жов. 2019
 
З Дніпровського меткомбінату через запровадження режиму неповного робочого дня звільняються робітники (ВІДЕО)

За останній тиждень із Дніпровського металургійного комбінату, що у Кам’янському, звільнилося близько трьохсот людей. Причина, говорить один із робітників заводу, – наказ від керівництва, за яким усіх працівників тимчасово переводять на режим неповного робочого дня. Наказ набуде чинності 1 грудня, відтоді платитимуть погодинну зарплатню, а робочий день скоротять до 7-8 годин на день замість 12. 

«За якісь місяці почали отримувати все менше і менше зарплати, дійшли до того, що зараз зарплата 3 тисячі і 2,5 тисячі авансу. На сьогодні це – нічого. В магазинах все дуже дороге», – каже сортувальник Дмитро Михайленко.

Старший машиніст тепловозу Володимир Желєзняков працює на Дніпровському металургійному комбінаті 33 роки. Каже, коли прийшов на роботу, мав пристойну зарплатню і працював на новій техніці. Зараз, говорить, сім’ї ледь вистачає коштів. 

«Якщо завод закриють, у мене питання до керівництва: як мені, як машиністу жити далі? Якщо нашій країні не вигідно, щоб ДМК працював, я згоден, давайте його закриємо, але тоді нехай нас беруть на бюджет міста і платять нам, ми ж прагнемо до Європи, правильно? Нехай нас утримує місто. Ось чому я злюся: у мене сім’я, мені сім’ю треба утримувати, а виїхати в 53 роки можна, але важко», – сказав старший машиніст тепловозу Володимир Желєзняков.

За даними платформи You Control, кінцевий бенефіціарний власник ДМК – Олег Мкртчан, а засновник – Сергій Тарута.

Вийти до знімальної групи Суспільного, аби прокоментувати ситуацію, представники підприємства відмовились. У наказі до робітників заводу зазначили такі причини і терміни скорочення робочого дня:

«На період нестабільних поставок коксу на комбінат та у зв’язку з зупинкою роботи основних агрегатів та обладнання, погіршенням фінансово- економічного стану на комбінаті, а також з метою забезпечення раціонального використання трудових ресурсів комбінату, в умовах зниження об’єму виробництва», – йдеться в документі.

Журналісти Суспільного надіслали інформаційний запит до керівництва підприємства із проханням прокоментувати причину і мету переведення працівників на скорочений робочий день.

За словами контролерки виробництва чорних металів Ірини Пшеничної, профспілка не підтримала наказу керівництва комбінату щодо скорочення робочого дня. Каже, що людей фактично змушували підписати наказ, а незгодних – розрахували. Ми направили інформаційний запит до Профспілки металургів, де просимо поінформувати, чи підписали вони наказ.

«Якщо їх примушували підписувати накази, це є, звісно, незаконними діями, і вони не повинні були підписувати, більш того, без ознайомлення з відповідним документом. Тут правильним способом захисту є звернення до суду. Але найголовнішим і найскладнішим буде довести ту обставину, що їх реально змусили це зробити. Тобто це буде свідчення свідків, їх безпосередньо свідчення, але повірить цьому суд чи ні – велике питання», – сказав у коментарі Суспільному адвокат Станіслав Ліфлянчик.

Робітники Дніпровського металургійного комбінату написали звернення до президента України Володимира Зеленського, де просять націоналізувати їхнє підприємство. Авторка звернення Ірина Пшенична пише, що із трьох доменних печей зупинили роботу двох, а конвертерний цех не працює на повну потужність.

«Ми звертаємося до Зеленського з величезним проханням – повністю націоналізувати, щоб все працювало саме на Україну, саме на українців, щоб піднімати їхній рівень життя», – захзначила контролерка виробництва чорних металів Ірина Пшенична.