Громадські організації вимагають від влади надання достовірної інформації щодо стану повітря в містах України – Save Dnipro

16:52, 24 жов. 2019
 
Громадські організації вимагають від влади надання достовірної інформації щодо стану повітря в містах України – Save Dnipro

Громадські організації збирають підписи під зверненням до української влади щодо надання повної та достовірної інформації про рівень забруднення повітря в містах. Про це журналістам Суспільного повідомив учасник екологічної ініціативи Save Dnipro Денис Піддубський.

За інформацією з організації Save Dnipro, нещодавно державні інституції поширили інформацію щодо стану повітря в містах України, яка суперечила одна одній.

Так, дані, наведені в офіційному листі українського гідрометеоцентру до Міністерство енергетики та захисту довкілля України, стверджували про перевищення гранично допустимих концентрацій у більшості великих міст та за більшістю показників, які досліджувалися.

Водночас це міністерство на своєму сайті розмістило повідомлення із заголовком «Повітря в Україні є в межах допустимої норми». 

«З одного боку, була інформація щодо перевищення гранично допустимих концентрацій, а з другого – інформація про нормальний стан повітря. Щодо Дніпра, наприклад, була інформація про перевищення ГДК щодо оксиду вуглецю, оксиду сірки, формальдегіду, пилу. Практично щодо всіх токсичних речовин були перевищення», – сказав Денис Піддубський.

Отож громадські організації вимагають від профільного міністерства та уряду надання повної та достовірної інформації про рівень забруднення повітря в українських містах, а також наполягають на системній реформі державного моніторингу якості атмосферного повітря в Україні із відкритим та безкоштовним доступом до інформації.

До звернення наразі приєдналось 9 громадських об’єднань України та двоє експертів.

Раніше директор українського гідрометеоцентру Микола Кульбіда повідомив, що в Дніпрі, Кам’янському, Кривому Розі було зафіксовано перевищення норм концентрації чадного газу в повітрі. Проблема з підвищенням чадного газу і дрібнодисперсного пилу, заявив він, є сезонною.

Цими дням на онлайн-карті моніторингового ресурсу Windy з’явилися дані про те, що на території Східної й Центральної України небезпечно підвищений рівень чадного газу.