Яна Забара, військова: "В мене була мотивація дуже сильна, бо я була ще учасником Майдану" (ВІДЕО)

12:54, 14 жов. 2019
 
Яна Забара, військова:
Яна Забара, військова 93-ї бригади, запускає безпілотні літальні апарати. Працює операторкою управління та артрозвідки. На фронті дівчина з дев’ятнадцяти років.

"В мене була мотивація дуже сильна, бо я була ще учасником Майдану. Мого тата врешті-решт мобілізували в серпні 2014 року. Він був під Дебальцевим, десь через пів року після нього я поїхала шукати собі добробат", — розповідає військова Яна Забара.

У складі добровольчого батальйону “Карпаться Січ” Яна воювала у Пісках, біля Донецького аеропорту та у селищі Кримському. Юлія Горничар забезпечує зв’язок мінометів із штабом та координує їх дії. З Яною познайомилась близько п’яти років тому, коли приїжджала волонтеркою в зону бойових дій.

"Якось я поверталась з позиції, треба було перейти дорогу, називалась вона “Дорога життя”, і по тій дорозі почали стріляти з міномета, ховатися немає куди, довелося бігти. З бронежилетом, він тоді ще старого зразка був, важкий, 17 кілограм здається, автомат, каска, і бігти метрів 500, довелося бігти. Яка тоді в мене посада була, я не знаю, я ходила разом з ними і в наряди, і всюди. Там не було такого, що ти жінка, ти от там готуй, а ми там будемо просто", — каже Юлія Горничар.

"Яна дуже хотіла потрапити в Піски, — розповідає ще одна військова Ірина Рибакова, — але у неї така зовнішність, вона і зараз виглядає маленькою, молодшою, ніж вона є насправді, а тоді вона була ще меншою, виглядала, як дитина. І форма на ній була велика, і автомат отак звисав. Я її сфотографувала, і ця фотографія облетіла інтернет тоді. Люди пишуть: “Боже, дитино, нащо ти туди пішла?! Треба було до школи йти, а ти на війну пішла"...”

Зараз Яна запускає безпілотні літальні апарати. За допомогою них знімає ворожі позиції на великій відстані. Дівчину нагородили Орденом княгині Ольги III ступеня. 

Нагадаємо, закон №6109 щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у ЗСУ був проголосований у Верховній Раді 6 вересня 2018 року.

За цей рік з Дніпропетровської області для проходження служби за контрактом у ЗСУ прибули 162 жінки , 42 з них — на бойові посади. Підвищення отримали 51 військова.