У Дніпрі та Кам’янському відкрили перші в Україні «кризові кімнати» для дітей, які стали жертвами злочинів (ФОТО, ВІДЕО)

16:38, 10 жов. 2019
 
У Дніпрі та Кам’янському відкрили перші в Україні «кризові кімнати» для дітей, які стали жертвами злочинів (ФОТО, ВІДЕО)

У Дніпрі та Кам’янському відкрили перші в Україні «кризові кімнати». Там працюватимуть із дітьми, які стали жертвами насильства або інших злочинів. Щороку таких у Дніпрі – близько сотні. Особливості цих кімнат у тому, що дітей в ігровій формі буде розпитувати психолог, а поруч не сидітиме поліцейський - він слухатиме за непрозорим склом. У таких умовах діти, за словами психологів, не так стресуватимуть, не відчуватимуть дискомфорту від людини у формі. Інтерв’ювання дитини фіксуватимуть на відео, яке може бути використане в суді як доказ.

Яскраві іграшки, акваріум, м’які подушки – відтепер саме тут допитуватимуть дітей, які стали жертвами злочинів. Психолог в ігровій формі допоможе нетравматично довідатися про те, що сталося. Слідчому ж не доведеться бентежити дитину, адже він буде сидіти за непрозорим склом. Але поліцейський усе чутиме та фіксуватиме на відео.

«І форма, і поліцейський – це тиск на дитину. І психолог в ігровій формі – це набагато краще і дуже комфортно для дитини, також і для батьків цієї дитини. Вона в ігровій формі буде багато розказувати психологу і ці факти будуть дуже фактичні в суді», – сказав Володимир Огурченко, начальник поліції області.

Є у кризовій кімнаті є спеціальні анатомічні ляльки, на яких навіть найменші діти зможуть показати, що з ними зробив зловмисник.

«Ми будемо пропонувати дітям погратися з анатомічними ляльками. Вони надають змогу дитині, яка ще маленька, яка не може нам сказати ніяких термінів, як називається те, що відбувалось, але вона може показати», – розповіла Юлія Сегеда, дитяча адвокатка.

Кімнату використовуватимуть для психологічної роботи з тими дітьми, які порушили закон. 

«Ми можемо згадати ґрати, які знаходилися у наших райвідділеннях, і там ледь не на колінах у кутках допитували дітей, то ви сьогодні бачите у якому ракурсі, у якому порядку це буде відбуватися. Як класик сказав, що, мабуть, щастя усього людства не варте сльози жодної дитини. Так от сьогодні ми це і бачимо», – зазначив Едуард Підлубний, директор департаменту соцполітики міськради

Поки що в Україні відкрилися дві такі кімнати — у Дніпрі та Кам’янському.

Фото - мерія Дніпра.