Суд залишив у силі запобіжні заходи Вілкулу й Колесникову (ФОТО)

11:54, 1 жов. 2019
 
Суд залишив у силі запобіжні заходи Вілкулу й Колесникову (ФОТО)

Апеляційний суд відмовився заарештувати екснардепа від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула. Два тижні тому Жовтневий райсуд відпустив Вілкула на поруки депутата-самовисуванця Дмитра Шпенова. З таким рішенням прокуратура не погодилася. Натомість подала апеляційну скаргу, наполягаючи, аби підозрюваного взяли під варту і призначили заставу в 17 мільйонів гривень. Така сума нібито дорівнює сумі заподіяних ним збитків.

У свою чергу адвокат Вілкула Олег Бабич говорить, що апеляційна скарга «безпідставна» і жоден із запобіжних заходів недоречний. Апеляцію прокурора не задовольнили і запобіжний захід залишили без змін.

«Це фальсифікація від початку до кінця. Тут не те, що немає складу злочину, там немає події злочину. Ця фальсифікація була зроблена свого часу Луценком для того, щоб примусити мене закрити рота і голосувати так, як потрібно їм з Порошенком. Про що мені особисто повідомляв пан Луценко. Я відмовився – отримав фальсифікацію. Мені кажуть, що я неправильно виділив землі Орджонікідзевському ГЗК у 2011-му році. Так до цього, я пред’явив документи, у 99-му році цю ж землю виділила цьому ж ГЗК двохсот тридцяти шістьма голосами Верховна Рада, за це рішення голосував і тато Юрія Луценка», – сказав Олександр Вілкул.

«Звісно, орган досудового розслідування незадоволений рішенням суду, але, як ви вже чули, це рішення оскарженню не підлягає. В Україні діє принцип змагальності сторін. Це обов’язок прокурора, після пред’яви повідомлення  про підозру доводити свою правоту в суді. Тому після направлення провадження до суду суд буде вирішувати, чи праві ми були в цьому кримінальному провадженні, чи правий Олександр Юрійович. Я вважаю, що на цей час все одно існують ризики, на яких я наголошував на судовому засіданні: що він може впливати на свідків, може переховуватися від органу досудового розслідування», – заявив Євген Соколов, прокурор.

Нагадаємо, Олександра Вілкула  підозрюють у зловживанні владою, що спричинило багатомільйонних збитків. За даними прокуратури, на посаді голови Дніпропетровської облдержадміністрації Вілкул незаконно надавав сільськогосподарські землі гірничо-збагачувальним комбінатам.

1 жовтня в Дніпровському апеляційному суді розглянули апеляційні скарги прокуратури області на рішення Жовтневого райсуду міста, який обрав запобіжні заходи для двох колишніх народних депутатів України від партії «Опозиційний блок» Олександра Вілкула та Дмитра Колесникова. 

Сьогодні ж таке саме рішення - залишити рішення суду першої інстанції щодо взяття на поруки без змін - апеляційний суд ухвалив і щодо екс-нардепа від "Опозиційного блоку" Дмитра Колесникова. За даними з прокуратури, він також підозрююєься в скоєнні правопорушення, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою, що спричинило тяжкі наслідки). Як заявляє прокуратура, Колесникова, який свого часу обіймав посаду голови Агентства держмайна, підозрюють у відчуженні об’єктів нерухомості.

Раніше поручитель Вілкула й Колесникова, чинний нардеп Дмитро Шпенов заявив, що «жодного доказу» їхньої провини немає.

16 вересня екснардепів від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула та Дмитра Колесникова відпустили на поруки