Більше трьох тижнів у Черкаському та Гвардійському проблеми з водопостачанням - води немає зовсім або пускають на 1-2 години

17:30, 27 вер. 2019
 
Більше трьох тижнів у Черкаському та Гвардійському проблеми з водопостачанням - води немає зовсім або пускають на 1-2 години

4 вересня комунальному підприємству "Райводоканал Новомосковського району", який постачає воду до Черкаського, Гвардійського та ще кількох селищ, відключили електроенергію за борги. 5 вересня включили. Але через поганий стан труб їх почало розривати під тиском при повторному запуску води. Сьогодні на сесії райради підприємству мали виділити гроші на погашення боргу, бо світло знову мають відключити. На зібрання не прийшло достатньо депутатів, щоб прийняти рішення.

Жителька Черкаського Пані Ганна насилу може пройти на власній кухні через велику кількість каструль: в одній тепла вода для миття посуду, в іншій — на суп. Усі ці ємності пенсіонерка наповнила о шостій годині ранку, тоді востаннє давали воду.

"Немає води в крані, була вода вранці. В основному буває в 6:00-8:30. Раніше вони давали воду ввечері, а тепер іноді вдень, іноді вночі. Тоді все селище набирає", - каже Ганна.

Ганна мешкає на другому поверсі, тому має воду протягом години двічі на день. До тих, хто живе вище централізоване водопостачання не доходить через слабкий напір.

"Вчора, кажуть, була, я на п‘ятому поверсі, у мене не було ні вчора, ні позавчора. Я уже і не пам’ятаю, коли ми в душ ходили, тому що ж води немає. Носимо воду, гріємо, миємося, перемо. Для приготування їжі - купуємо в магазину", - розповідає мешканка Черкаського Тамара.  

У Черкаському поряд з багатоквартирними будинками розташувалися військові частини, які декілька разів на день відправляють машини з технічною водою для мешканців. Пресофіцер 93 бригади Олександр Галкін каже, що нормального водопостачання в казармах немає з літа.

"Ми вийшли з зони ООС 17 липня, і з того часу як ми знаходимось у пункті постійної дислокації, ми постійно маємо проблеми з водопостачанням. Тобто, коли ми приїхали вода плюс-мінус була, а десь з початку серпня, коли у "Райводоканалу Новомосковського району" виникли проблеми з виплатами за електроенергію, і вода в нас зникла", - каже Олександр Галкін.


Директор КП «Райводоканал Новомосковського району» Вадим Малицький каже, що причина відключень - зношеність трубної мережі та борги. Останні тижні співробітники комунального підприємства цілодобово виїжджають для ремонту мережі. Через поганий стан труб не можуть подати нормальний потік води, мережі прориває від тиску.

"Основна проблема - це знос цієї труби та знос самої мережі, яка на сьогоднішній день експлуатується і залишається на тому рівні, якою вона була. Додатково ми маємо корозії, тріщини, виходи із ладу засувок і так далі. Загальна вартість капітального ремонту 146,5 млн грн", - розповів Вадим Малицький.

Борг підприємства за електроенергію складає 20 млн. Сьогодні Новомосковська районна рада мала прийняти рішення щодо виділення райводоканалу 4, 3 млн грн - мінімальної частини боргу за електропостачання. Але з 39 депутатів до сесійної зали прийшло 15, для прийняття рішення необхідно щонайменше 19 осіб. Коли сільський голова Черкаського подзвонив деяким відсутнім, виявилось, що депутати захворіли.

Сесію Новомосковської районної ради перенесли на понеділок. Це крайній строк для виділення грошей для погашення боргів райводоканалу перед Дніпрообленерго. Інакше — електроенергію вимкнуть.