На Дніпропетровщині за три місяці закрито 5 справ щодо порушення прав журналістів

16:51, 26 вер. 2019
 
На Дніпропетровщині  за три місяці закрито 5 справ щодо порушення прав журналістів

На Дніпропетровщині за три місяці закрили 5 справ щодо порушення прав журналістів. Ще 8 розслідуються. Одну з них планують передати найближчим часом до суду.

Про це регіональній представниці ГО "Інститут масової інформації" повідомила заступниця начальника слідчого управління головного управління Нацполіції в Дніпропетровській області Анна Весела.

Так, серед закритих справ - підпал гаража редактора кам’янської газети “Событие сегодня” Михайла Балтакси, низка справ по кам’янському активісту Станіславу Милославському, які були закриті через те, що чоловік помер, справа щодо інциденту у парку Гданцівський у Кривому Розі, де поліція не вбачає складу злочину, та хибне мінування студії телеканалу “Перший міський” у Кривому Розі. За словами слідчої, журналісти не зверталися зі скаргами щодо закриття цих справ. 

Також правоохоронці уже вдруге закрили справу щодо перешкоджання редакторці “Першого Криворізького” Софії Скиби. Нагадаємо, правоохоронці у березні 2019-го уже намагалися закрити справу, посилаючись на відсутність складу злочину, але журналістка продемонструвала у суді відеодокази і, суд повернув справу у слідчій відділ.

Як повідомила Анна Весела, слідчі виконали вимогу суду, провели додаткові слідчі дії та знову прийняли рішення про те, що не вбачають складу злочину. За словами Софії Скиби, постанову про закриття кримінального провадження не отримувала ані вона, ані її адвокат Максим Гореліков. Журналістка подала клопотання про надання постанови і після цього вирішуватиме разом із захисником чи оскаржуватимуть рішення слідчих знову.

Наразі на розгляді у слідчих Дніпропетровщини залишаються 7 справ. Справа Всеволода Новохатька, справа про підкладання гранат під редакцію газети “Событие сегодня”, справа про вибух в офісі іншої кам’янської газети “Событие”, підпал авто редактора газети “Зоря” та прессекретаря дніпровського “Опозиційного блоку” Володимира Пісоцького, пошкодження автівки Віктора Артеменка і підпал авто Сергія Гузя. У жодній з цих справ не встановлено підозрюваних.

У червні були відкриті два нові кримінальні провадження щодо двох інцидентів із “Сільською газетою”: щодо нападу та викрадення тиражу газети 12 червня у Новомосковську та 24 червня у Юр’ївці Юр’ївського району. Їх слідчі не об’єднували в одну справу. За словами Анни Веселої, за інцидентом у Юр’ївці незабаром справу буде передано до суду.

Нагадаємо, що під час минулої зустрічі представниці ІМІ та слідчих ГУНП Дніпропетровщини, у червні 2019-го, дніпровські слідчі звітували про 13 справ щодо порушень прав журналістів.

Валерія Мальченко,
Регіональна представниця ІМІ у Дніпропетровській області

Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Мережа медіа-спостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House