У Дніпрі ветерани бойових дій на Донбасі зіграли документальну виставу «Голоси» (ФОТО)

9:04, 23 вер. 2019
 
У Дніпрі ветерани бойових дій на Донбасі зіграли документальну виставу «Голоси» (ФОТО)

У неділю, 22 вересня, у Дніпрі ветерани бойових дій на Донбасі зіграли документальну виставу «Голоси». 

У форматі «сцена на сцені» семеро бійців та волонтерка розказали свої, дуже особисті історії, пов’язані з війною, поділились своїми спогадами, страхами й надіями.

Режисер, учасник бойових дій Євген Степаненко розповідає: вистава з’явилась у результаті проведення кількатижневого реабілітаційного тренінгу для бійців у карпатській Верховині та на базі Івано-Франківського драматичного театру. Драму створили в рамках проєкту «Творчі резиденції для бійців» від доброчинного фонду «Творча криївка».

«Першоджерелами вистави стали особисті історії хлопців та дівчат з різних міст України, які беруть у ній участь. Це те життя, яке ми всі прожили до війни, під час війни і після війни. Боєць говорить з глядачем зі сцени на ті теми, на які, можливо, він не наважувався говорити до цього. Це сприяє певною мірою його реабілітації. Я працюю в жанрі документального театру, в якому ми говоримо правду, – ми не вигадуємо історії. У нас немає спеціально створеного тексту. Ця вистава важлива для тих, хто в залі. Ми трішки пояснюємо через м’які, а іноді жорсткі творчі засоби: що, власне, з нами трапилось на війні, що таке війна», – сказав режисер Євген Степаненко.

За його словами, найскладніше в підготовці вистави була робота з бійцями, жоден з яких не є професійним актором.

«Головна проблема була – страх зробити аматорську виставу, на яку прийдуть глядачі й поблажливо поплескають. Це було найскладніше – вивести на професійний рівень непрофесіоналів. Це унікальний мікс документального театру з фізичним театром. Це не сповідь, не перформенс, не шоу, це документальна вистава, це вистава про всіх нас», – зазначив Євген Степаненко.

Олеся Антонова, старшина медичної служби, – одна з вісьмох людей, чиї історії лунають на сцені. Головна мета вистави, каже, – достукатися до суспільства і нагадати, що в країні йде війна.

«Я не граю, а показую на сцені себе – військового медика, переселенку, маму трьох дітей, я показую жінку на війні. Це – теж частина мене», – розповіла Олеся Антонова.

Наприкінці вистави її учасники вшанували пам’ять десятків загиблих бойових побратимів: їхні імена були прикріплені до порожніх сидінь у глядацькій залі.

Покази вистави «Голоси» раніше відбулись в Івано-Франківську й Львові. Після Дніпра творці планують прем’єри й в інших містах.