Ювілей Рєпіна в Дніпрі відзначать у будинку-музеї його багаторічного друга Яворницького

15:21, 20 вер. 2019
 
Ювілей Рєпіна в Дніпрі відзначать у будинку-музеї його багаторічного друга Яворницького

21 вересня у Дніпрі, в Меморіальному будинку-музеї академіка Д.І.Яворницького , проведуть захід до 170-річчя відомого художника Іллі Рєпіна. Про це повідомили в музеї.

За інформацією речниці музею Олени Нелюб, уперше в Дніпрі про митця розповідатиме відома рєпінознавиця, завідувачка відділом Харківського художнього музею Ольга Денисенко, а про історію дружби художника з «козацьким батьком» Дмитром Яворницьким – історикиня Марія Нудищук.

«Близька дружба пов’язувала Іллю Рєпіна з Дмитром Яворницьким. Почалася вона з ініціативи самого художника, у далекому 1886 році, у Санкт-Петербурзі на роковинах Шевченка, де Рєпін підійшов до Яворницького і запросив того в свою майстерню аби показати ескіз картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану», над якою працював уже тривалий час», – йдеться в анонсі заходу.

Про історію дружби, яка розпочалась з картини "Запорожці..." і тривала майже 45 років, можна дізнатися під час кожної екскурсії в будинку-музеї академіка Яворницького.

Два роки тому в музеї експонували тематичну виставка, що розкривала історію багаторічної дружби двох відомих людей, процес написання картини «Запорожці…».

У рамках вечора в суботу презентують рідкісний фільм, присвячений історику та художнику, – "Обличчя на полотні".